Menu
Четвъртък, 09 Август 2018 07:38

Бели хризантеми ще озарят икони на Пресвета Богородица

Публикувана от Прочетена 3548 пъти
Мария /вдясно/ и Иванка Пашови Мария /вдясно/ и Иванка Пашови снимка: Сийка Кетева

Собственичките на бутик за цветя в смолянския квартал Райково Мария и Иванка Пашови ще украсят църквите в Широка лъка и Пампорово.

Те са поканени от настоятелствата и от архимандрит Висарион да внесат празнична атмосфера по случай Успение Богородично.

„С радост приехме това предложение, сподели Мария, защото цветята са благодат и чрез тях  ще изразим огромната си почит към Божията майка.

А също така вече имаме опит в разкрасяването на храмове”.По думите й, първа в начинанието ги е насърчилаМирослава Кацарова, член на настоятелството при райковския храм „Света Неделя”.

По нейно настояване църквата блеснала от цветя на храмовия празник. И единодушно е получила одобрение и възхвала от миряните.След което последвали украси и на други църкви в Смолянската духовна околия.Мария признава, че  се е специализирала в плетенето на венци, а сестра й при възможност й помага. „Затварям се в храма и 5 часа на място изготвям украсата, пояснява тя.

Обикновено избирам по-трайни цветя, като предпочитам хризантемите. Освен това използвам лилиуми и карамфили, а  гладиолите удължават аранжировката. Работата е доста трудоемка – във венеца вплитам 25-30 стръка цветя, иска се не само умение, а и търпение. И най-вече вяра в Бога и в добрата инициатива.”

Сийка КЕТЕВА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!