Безплатни дърва за огрев, ако чистиш речни корита

Безплатни дърва за огрев, ако чистиш речни корита

Със заповед на земеделския министър Явор Гечев се разрешава добивът на дърва за отопление от речните корита, съобщи областният управител на Смолян Стефан Сабрутев. Дървата ще се предоставят безвъзмездно, като идеята е по този начин да се почистят и  реките. Начинът на добиване все още се съгласува между институциите, тъй като заповедта на земеделския министър е само от няколко дни, уточни областният управител.

„Министърът дава разрешение да се почистват реките на територията на цялата държава безвъзмездно от хора, които искат от коритото на реката да си нарежат дърва. Това ще бъде координирано от общините съответно за да няма нарушители. Изискването е да се маркират все пак, но ще бъдат безплатни и безвъзмездни тези дърва“, каза Сабрутев.

Така, от една страна, ще се почистят речните корита от растителност, която е предпоставка за наводнения, и от друга, ще се отговори на острата нужда от дърва за огрев. За недостига на горещия телефон в областната администрация ежедневно постъпвали множество сигнали.

„ Хората наистина не получават дърва. Но има и такива, които изобщо не знаят примерно, че държавата осигурява средства за социално слаби“, каза Сабрутев. Той припомни, че от началото на септември има подписан меморандум между социалното и земеделското министерство за предоставянето на дървата. „На всяко десето число се обменя информация със списъците за социално подпомагащи се хора. Т.е. първите, които ще бъдат удовлетворени, са посочени точно от социалните служби, най-уязвимите хора“, каза Сабрутев.

Областният управител изрази надежда, че до началото на зимата никой няма да остане без дърва.

 

Източник: www.marica.bg

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре