Безплатни срещи с уролози в Пазарджик и Смолян за проблемите на простатата

Безплатни срещи с уролози в Пазарджик и Смолян за проблемите на простатата
Образователните срещи са част от кампанията на Българско урологично дружество "Отиди на преглед" и целят разясняване на проблемите, причинени от доброкачествената простатна хиперплазия и ползата от навременното й диагностициране и лечение

Напълно безплатни информационни срещи за проблемите на простатата на граждани със специалисти уролози ще се състоят в Пазарджик и Смолян идния понеделник. Те са част от Националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед“, инициирана от Българското урологично дружество.

Срещите ще се проведат по следния график:

25 май (понеделник), Пазарджик - от 10.00 ч. в Клуб на пенсионера "Запад", кв. Запад;
25 май (понеделник), Смолян - от 16.00 ч. в Пенсионерски клуб "Устово", кв. Устово, ул. Пазарска 12;

"Отиди на преглед" ще продължи и през есента със срещи в цялата страна.

Срещатите са отворени за всички граждани, които имат интерес и въпроси по темата.

“Отиди на преглед” включва напълно безплатни образователни срещи в различни региони в България със специалисти-уролози, разясняващи какво е Доброкачествена хиперплазия на простатата, каква е ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им. Организатор е Българското урологично дружество със съдействието на ГлаксоСмитКлайн.

Кампанията стартира за втори път през февруари 2015, след успешно си първо издание през 2012 и 2013 година, когато бяха проведени повече от 100 срещи с уролози в различни населени места в цялата страна. Основна цел на инициативата е да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ, а не да се опитват да се лекуват сами.

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е доброкачествено заболяване на простатната жлеза. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплакванията, съпровождащи заболяването. Честото ставане нощем, неудобството при излизането навън, ако се наложи да се ползва тоалетна – тези и още други неудобства се дължат именно на това състояние.

ДПХ се среща при мъже над 50-55-годишна възраст и затова е задължително всеки мъж да се консултира с уролог. Въпреки че според статистиката около 3/4 от мъжете в тази възраст имат уголемяване на простатата, само при малък брой от тях то се проявява с характерните болестни симптоми. Поради тази причина, както и заради притеснение от темата, много нисък процент от мъжете се интересуват от заболяването и са склонни да посетят своя личен лекар или специалист-уролог. Често съвсем неправилно се пристъпва към самостоятелно лечение, което може да облекчи симптомите, но не решава проблема.

Предстоящите срещи от кампанията могат да се следят и на фейсбук страницата й тук.

За Българско урологично дружество:

Българското урологично дружество е основано през 1960 г. Основните му цели са да подпомага и развива урологията в България чрез стимулиране на научно-изследователската работа на своите членовете в областта на урологията, поддържане на високо ниво на професионална квалификация на уролозите, внедряване на най-новите световни постижения в урологията и популяризиране постиженията на българските уролози.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре