Чепинци събра над 7 хиляди гости за празника си

Местните бяха приготвили курбан от 20 крави

praznik_chepintsi_2010_001
За трета година рудоземското село Чепинци направи показно как се учи Корана. Днес, за празника на селото  8 деца бяха изпитани пред над 7 хиляди души публика на открито. Сами Селимов/14 г./ и Рифат Кехайов/18 г./ държаха изпит за хафъзи, като  показаха уменията си по наизустяване на Корана на трибуна пред джамията. Останалите 6 деца, на възраст от 7 до 15 години, положиха изпит за четене на Корана.
praznik_chepintsi_2010_002praznik_chepintsi_2010_003
За празника на селото местните бяха приготвили курбан от 20 крави, с който могат да се нахранят 15 хил. души. Освен с програмата от религиозни песни, многото гости можеха  да се забавляват из километричните сергии с дрехи и лакомства.
praznik_chepintsi_2010_004praznik_chepintsi_2010_005
Празникът на Чепинци бе уважен от депутатите от ДПС Ариф Агуш и Елин Андреев, кметът на Рудозем Николай Бояджиев, депутатът от ГЕРБ Николай Мелемов и областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков. В селото пристигна и делегация от Турция с политици и бизнесмени, сред които областният управител на Маниса Джелалатин Гювендж и зам. - председателят на Диамета в Турция проф. д-р Мехмед Гюлмез. Сред гостите бяха и много гърци и досегашният главен мюфтия д-р Мустафа Хаджи.
praznik_chepintsi_2010_006praznik_chepintsi_2010_007
Покрай рудоземското село минава пътят за бъдещото ГКПП Рудозем - Елидже, но местните не очакват скоро да се отвори границата. Наричат Чепинци селото на ходжите, тъй като има над 50 правоспособни духовници. Джамията там е единствената на Балканския полуостров, която е с две минарета. В нея има библиотека, в която се съхраняват 350 ръкописа, 800 старопечатни книги и хиляди документи на български, османски и гръцки езици, сред които е и рядък екземпляр на Коран от 14-ти век, на който част от текста е покрит със златен варак.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре