Menu
Понеделник, 08 Октомври 2018 14:20

Държавен архив – Смолян отбелязва 55-годишнина

Публикувана от Прочетена 718 пъти

Държавният архив в Смолян е един от най-младите в странатано е с огромно архивно богатство

Октомври е месецът на българските архиви, а датата 10 октомври се чества като ден на архивите. С Указ 515 от 10 октомври 1951 година на Президиума на Народното събрание се поставя началото на централизираното архивно дело в България. Държавният архив в Смолян е един от най-младите в страната – 55 години, но пък е с едно огромно архивно богатство.

„Тук се съхраняват над 2000 архивни фонда, лични и учрежденски, над 50 хил. са снимките, над 1000 записа, над 400 телевизионни  филми. Държавен архив – Смолян успя да се превърне в разпознаваема институция, в един център за обучение на ученици и студенти. Добре работим с останалите държавни структури и сме търсен партньор от културните и административнтите среди в града при отбелязване на годишнини”, каза директорката Зоя Начева.

За тези 55 години Държавен архив - Смолян успя да се превърне във важен информационне център с много богат архивен фонд, който обхваща периода от 17 век до наши дни. Тук влизат много ръкописи, карти, снимки, османо-турски и гръцки документи, които отразяват събития и личности, дали своя принос за цялостното обществено културно развитие на нашия град.

„При нас е най-ботатата колекция, след Националната библиотека „Кирил и Методий”,  от османо-турски документи - над 10 хиляди, повечето, от които са и преведени. Най-голяма е и колекцията ни от лични фондове, след Централния държеван архив. Над 170 са вече архивните фондове на изявени личности в различни области – науката, културата, изкуството, политиката, църковни служители, военни и т.н. Много от тях са не само с местно, но и с национално значение. Най-голяма е и колекцията ни от снимков материал”, добави Зоя Начева.  

Вече повече от 10 години успешно протича и дигитализацията на архивните фондове. В информационната система на Държавните архиви е въведен целия архивен масив на Смолянския. По този начин е достъпен в интернет за всички потребители на архивна информация.

Деня на българските архиви ще бъде отбелязан с изложба – на 10 октомври, която разказва за живота и делото на Христо Попконстантинов - изтъкнат родопски етнограф, писател, стенограф, многостранно развита личност, от чийто рождение през 2018 година се навършват 160 години.

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!