Menu
Събота, 11 Ноември 2017 17:53

Деца имаха среща с отец Запрян Шиков

Публикувана от Прочетена 1348 пъти
Деца имаха среща с отец Запрян Шиков снимки: Росица Примовска

Деца от Неделното училище към храм „Св. Неделя“ в кв. Райково, Смолян, имаха необичаен час по вероучение. Урокът бе във вид на духовна среща с иконом Запрян Шиков – свещеник в храма, секретар на Архиерейското наместничество и ръководител на Неделното училище. Началото бе дадено с тропар, изпълнен от отец Запрян,  а всички заедно казаха молитвата „Отче наш“. Преподавателката по вероучение Любка Мандова представи програмните си виждания за възпитание и обучение на децата. Изрази благодарност към църковното настоятелство. Припомни 10-те Божи заповеди, които с векове остават като основа на човешките ценности и закони.

    Неделното училище отвори вратите си за трета поредна година по традиция на Димитровден с водосвет в храма. Децата посещават занятията с интерес, защото според тях: “Учим за християнските празници, оцветяваме ангелчета, рисунки и икони.“, „Важно е да знаем за живота на Иисус Христос и Света Богородица.“, „Тук сме задружни, имаме еднакви интереси.“, Госпожата е спокойна и добра.“

     Отец Запрян се обърна към децата с мил поздрав и похвала, че са в спасителния кораб – храма. Той им преподаде благословението на архиерейския наместник архимандрит Висарион, който е и предстоятел на храма „Св. Неделя“. Сподели с децата защо е благодатно да са в Неделното училище. Тук сте по-близо до Бога, може да измолвате неговата благодат с ваши думички, каквото е на сърцето ви, посъветва ги той и допълни,  че е важно да са добри и послушни, да се  учат  усърдно и преуспяват в доброто, да не напускат родината ни. Да имат вяра и да се трудят за общото благо.

      Интерес предизвика разказът на отец Запрян за Духовната семинария в Пловдив, отговаряйки на въпроса на  момченце какво се учи там и какъв е редът за приемане. Едно  добро учебно заведение, с  Божий ред и дисциплина, с изучаване на светски и богословски предмети, след завършването му може два се кандидатства във всяко висше учебно заведение или да се работи  в църквата, обясни отец Запрян на децата. Пожела им да вървят по пътя на доброто с молитва и надежда, че при всякакви ситуации човек може да се справи, ако вярва.  Той  зарадва  всички с подарък-копие на чудотворната икона „Богородица Всецарица“.

      Преподавателката но вероучение Любка Мандова се е посветила благотворително да работи с децата, за да ги научи на  Божиите истини, на търпение и любов, да бъдат вещи в Христовата вяра, да израстват като истински християни и да знаят, че и малкото зрънце добро може да прави големи чудеса.

      На срещата с децата и отец Запрян бяха и  преподавателки по вероучение от църквите „Св. Висарион Смоленски“ и „Св. Николай Чудотворец“  заедно с първата учителка, с която преди три година започна Неделното училище – Емилия Кермедчиева, на която бе изказана искрена благодарност.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!