Неделя, 26 Февруари 2012 00:04

Днес е Сирни заговезни, иска се прошка!

Започват Великденските пости...
 
Днес е Сирни Заговезни, празник на който прощаваме на близките си и искаме прошка от тях. Българската православна църква отбелязва днес Неделя Сиропустна, която е винаги 7 седмици преди Великден и поставя началото на най-продължителния пост през годината. Според народните традиции при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери и внуци.
На Сирни Заговезни прошка искат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове. Вечерта празничната трапеза според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с орехи. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника. Днес с най-голямо нетърпение се очаква "хамкане"-то на парче бяла халва, сирене или варено яйце, вързано с дълъг червен конец. След това най-възрастният член на родата запалва конеца и по начина, по който той гори, предсказва дали годината ще е плодородна.
На днешния ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. В седмицата до Сирни Заговезни вярващите трябва да се настроят за дългия великопостнически период. През тази седмица след литургия в църквата се четат поучителни наставления за въздържание и разумно отношение към всякакви земни удоволствия и изкушения. След този ден до Великден християните престават да ядат мляко и млечни продукти - строгият пост допуска само храна от растителен произход. В деня след Сирни Заговезни, понеделник, започва Великият пост.
Характерен обичай за Сирни Заговезни е запалването на празнични огньове, наричани Сирнишки. Огънят се пали от момчета и ергени и се прескача от всички. С днешният ден са свързани и кукерските игри.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!