Дора Янкова: Не на партийното високомерие, да на човещината

Дора Янкова
Искам да върнем на хората в Родопите работата, семейството, доходите, културата, казва водачът на листата за народни представители на Коалиция за България в Смолян
 
- Госпожо Янкова, в навечерието сме на съдбовни за страната избори. Кое според вас е най-важното, преди да отидем до урните?
 
- Важно е да гласуваме всички. Съдбата на България е в нашите ръце. На 12 май трябва да направим промяна. Да изведем страната на пътя на развитието. Да възстановим демокрацията и държавността. С общи усилия да върнем България на хората.

- Като никой друг вие познавате Смолян и селищата от десетте общини в областта. Какво е състоянието, видяно от предизборната трибуна?
- Не е необходима трибуна, за да видиш окаяното състояние, в което се намира областта. Политиката на инат, водена четири години от ПП ГЕРБ, превърна родния ни край в аутсайдер. Безработните стигнаха 12 000 души. Плашеща е младежката безработица. Вижте пътищата - запушени сме отвсякъде. Занулиха пътя Пловдив - Смолян и ни лишиха от инвестиции, от достъп на стоки и услуги с по-добро качество. За пример ще посоча държавните пътища до Чепеларе - Смолян, Смолян - Девин, Девин - Доспат, Смилян - Рудозем. Не се реализираха проектите, по които работиха няколко правителства преди ГЕРБ. Пътищата са кръвоносната система на областта. Тук всичко е на колела. Ами човешкият материал?! Ние изживяваме невиждана демографска криза, а майчинството е намалено на една година и е 240 лв. под прага на бедността и има семейства, които живеят само с детските надбавки, които са 35 лева, и затова ли ще се извинява ГЕРБ. ГЕРБ безцеремонно закри Тубдиспансера в Смолян, болницата в Рудозем и пречеше девинската болница да сключи договор със Здравната каса. Със затварянето на болницата в Девин се отвориха много човешки драми в трите общини Девин, Доспат и Борино и сега кандидатите за депутати с гордост си публикуваха снимка пред два камиона, които представляват болница за бежанци и са щастливи на този фон и се гордеят с това. Отнеха конституционни права на родопчани, като право на здравеопазване и достъпа до социални услуги. При обиколките си в областта срещах непрекъснато бедност, отчаяност и мизерия. Най-лошото е, че мечтите на хората са откраднати.
 
- Знам, много неща може да споделите с читателя, но като че ли е по-важно да кажете има ли изход от наложената ни ситуация.
- През следващите години трябва активно да работим за вписване на областта в националната политика. Необходимо е отсега да привлечем вниманието на следващия кабинет. Ако подкрепим бизнеса, 4000 души ще се върнат към своята работа. Изключително важно е да дадем рамо на семейния бизнес и на по-малките фирми. Да се заемем с първото работно място на младите хора. Не дадем ли шанс на младите, времето няма да ни прости. На Смолян са нужни поне две предприятия, които да поемат основната част от трудоспособните. Длъжни сме да се обърнем с грижа към туризма. Това е локомотивът на района. За жалост и тук има политика на инат. Необходима е клъстърна политика, което означава сдружаване на всички играчи, свързани с туризма, около бъдещето и отрасъла, необходима е и помощ от държавата, за да може туристическият продукт да бъде продукт на четирите сезона... Предложих в Смолян да създадем  Граждански форум за развитие на Смолянска област, в който активните хора да мислят, да споделят идеи, да отстояваме и защитаваме родния край, да напишем заедно бъдещето си. В Мадан има много контрасти и трябва специално внимание. Най-много искам да се борим всички заедно за трудовите права на миньорите, те да се чувстват по-защитени и да чувстват държавата зад тях. Миньорските селища имат перспектива, защото те лежат върху сериозен природен ресурс, както той трябва да продължи да се разработва, така и селищата имат своето бъдеще. В Златоград е замръзнал проектът за термалната вода, хората искат оземляване, миньорите се нуждаят от социална и здравна закрила, а имаха народен представител от Златоград. Силикозноболните са оставени на произвола на съдбата, искаха си Тубдиспансера в Смолян. Хората искат предвидима и справедлива бизнес среда, недопустимо беше политическото и икономическото мачкане.

- Вие сте жена, имате изострено социално чувство, дразните се от несправедливостта, от пренебрежението на женския труд. Имате ли основание днес за подобно раздразненост?
- Примерите са много. Бях поразена в Неделино от факта, че 200 жени са оставили семейното огнище заради гурбет в Испания, Гърция и Германия. Изоставили са децата си, това е най-жестокото ощетяване за една майка, децата растат със своите баби, късат се семейните връзки. Хората казват, че такова чудо не е имало и през войните. Известно е отношението на отделни чужди инвеститори към българската шивачка или селскостопанска работничка. Не приемам съдбата на жената като "бяла робиня". Като депутат няма да се уморя да пледирам за защита на женския труд, за подобряване на майчиното и детското здравеопазване. Преди няколко дни една майка по пътя от Доспат до Смолян загуби своето бебе и животът й беше на косъм, през седмицата загина мъж на 50 години в линейка между Девин и Смолян, защото нечии министерски и депутатски глави пречиха за разкриване на болницата в Девин. А децата от Ерморечието дишат с помпички, необходима е екологична програма, която да им помогне. Кой нормален човек ще приеме това за нормално?! Убедена съм, че е възможен друг път за развитие на България.

- Възможно ли е това да бъде извършено от една партия?
- БСП и Коалиция за България са твърдо решени да поведат страната по нов път. И все пак ние не монополизираме това право и на останалите сериозни и отговорни политически сили. Готови сме да подкрепим онези, чиито програми се доближават до нашата и са в интерес на държавата. Ние ще работим за активна икономика и предвидима бизнес среда, за увеличаване на доходите на хората, за заетост и мерки срещу младежката безработица, за справедливи данъци и семейно облагане, за подпомагане на възрастните хора и стимулиране отглеждането на деца. Решително ще променим политиката в областта на здравеопазването, на малкия и средния бизнес, на образованието и науката, ще възстановим Родопския драматичен театър, ще водим активен граждански диалог и контрол върху монополите, ще пазим природата и ще стимулираме земеделието, животновъдството, горската промишленост.

- Вие сте експерт по местно самоуправление, какви ще бъдат приоритетите тук?
- Хората живеят в общините. Там е разковничето. Там са проблемите. Областните управители следва да се избират, за да не бъдат чиновници, а ръководители. Държавата в лицето на своите общини е необходимо да бъде по-добър собственик и стопанин, да е координатор и контрольор, за да спрем това безвремие в Смолянска област и престъпно бездействие призовавам хората от десетте общини да дадат своя глас на 12 май за кандидатите на Коалиция за България.
Така ще изведем Родопите на пътя на развитието, ще гарантираме сигурност и перспектива, ще върнем демократичността и самочувствието у хората, ще запазим автентичността на родния край. Гласувайте в интегралната бюлетина с номер 5 - това е спасението.

- Желая ви пълен успех!
- Благодаря. Аз вярвам в мъдростта на родопчани.
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре