Малки обяви - Смолян днес!

Изберете сами: КАРИЕРА или МАЙЧИНСТВО

Изберете сами: КАРИЕРА или МАЙЧИНСТВО
Главният оперативен директор на Facebook е жена. Нарича се Шерил Сандберг и един ден решава да си тръгне от работа половин час по-рано. Прави го без да обяснява надълго, че ще работи вкъщи или без да измисля „уважителни” причини. Просто иска да прекара с децата си повече време. Наистина става въпрос само за половин час, но на една такава високопоставена позиция случката произвежда истинска новина.
Хората днес не възприемат за нормално да се предпочeте  семейството пред професионалното развитие и кариерата. Това е факт по света, а в България е почти невъзможно за една майка на малко дете да си намери работа, да не говорим за известни отстъпки от страна на работодателите в полза на неговото отглеждане. Обикновено още на интервюто въпросите, свързани със семейството и родителството предрешават избора. Ако бегло споменете, че имате дете под 3 годишна възраст, това звучи на работодателя като чести отсъствия, ограничение в работното време, което по правило в България рядко е регламентирано и куп допълнителни усложнения. Дори да сте с добра квалификация и значителен опит е твърде възможно да бъдат предпочетени хора, които ще бъдат по-удобни.
Така майката често е изправена пред избора изцяло да се отдаде на детето си или на работата. Все пак повечето майки се опитват и успяват в голяма степен да съчетават двете. Освен това кризата понякога, а в град като Смолян това е и честа практика, налага в семейството да работи само единият от родителите и това да е жената.        
Тръгването на работа обаче изисква предварителна подготовка за всички в семейството.
Откъсването от майката за детето е шок. Алтернативите са дали да продължи да бъде отглеждано в семейството, или да тръгне на ясли или детска градина. По-мекият вариант е оставането вкъщи, заедно с бащата, бабата, дядото или други роднини, защото по този начин няма да претърпи драстична смяна на обстановката, режимът и средата. Въпреки това на детето е добре да се обясни, че мама ще отсъства повече, но ще се връща при него, за да не се чувства изоставено от нея.
•    Вече не съм твое дете. Аз съм дете на баба – така посреща малката Ива майка си на вратата след първата седмица, в която тя е тръгнала на работа.
Това не е толкова приятна реплика, затова майката трябва да бъде подготвена за всякакви варианти на реакция – от вкопчване в нея, до леко отдръпване от страна на детето. Все пак след възрастта от три години е напълно здравословно то да привиква и на друга среда освен тесния семеен кръг.  
Тръгването на градина е по- сериозна промяна и е добре началният момент да не съвпада с първия работен ден. Оставете поне две седмици, в които да прекарвате повече време с детето, да го вземате по-рано, както е практиката в тези заведения и да синхронизирате домашния режим с този в градината.
Накрая е важно всички в семейството да подпомагат този процес, защото отделянето на детето от майката макар и напълно естествено е една много значителна промяна в неговия малък деликатен свят.
 
автор: Лейди Смолян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре