Вторник, 22 Октомври 2019 07:19

Кредит в левове или кредит в евро? 

Публикувана от
Кредит в левове или кредит в евро?  Снимка на Niek Verlaan от Pixabay

Кой ваути са изгодни взимането на кредит евро или лева?

Ако възнамерявате да теглите кредит има няколко важни въпроса, на които е добре да проучите предварително. Това са дали кредита ви да бъде с фиксиран или с плаващ лихвен процент, дали да предпочетете кредит в евро или лева, конюнктурата на пазара на кредити в момента и тенденциите за това как ще се променят условията му в обозримо бъдеще.

Въпреки, че левът е закачен за еврото поради валутния борд, евровите заеми са по-особени. Ако се промени цената на еврото на световния валутен пазар, това рефлектира автоматично върху цената на лева. Макар че, първоначално не се отчита никаква валутна опасност, тоест тегленето на евров заем изглежда идентично с тегленето на левов заем.  Това е така, ако левът и в бъдеще остане фиксиран към еврото за целия погасителен период. Тенденциите сочат, че валутния борд ще продължи да функционира, но ако става въпрос за потребителски или ипотечен кредит с дългосрочен срок на погасяване, не може да се предвиди какво може да се случи. По-точно, да се каже какво може да стане на този етап би било спекулация или просто хипотеза с вероятностен характер. В тази връзка, колкото по-голям е срока на заема, толкова по-висок е валутния риск, който той носи. Засега можем да твърдим само, че на този етап, кредитите в лева и евро са равностойни и са с фиксиран курс между тях.

Източник: https://parite.bg

Прочетена 123 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.