Малки обяви - Смолян днес!

Майчинството на „стари години”

Майчинството на „стари години”
Дали биологичният часовник трака неумолимо?
Да. Това е факт. Четиридесет не е равно на двадесет, но….

Да станеш майка на 38 години в Западна Европа днес съвсем не е рядкост.
Нито на 40+. Дамите изчакват с майчинството си по ред причини: кариера, образование, финансово благополучие, жилище, семейно положение. Всъщност семейството все по-рядко е среда за отглеждане на децата, както там, така и в България. Все повече са децата, родени извън брачната институция, а не са редки случаите и на семейства от САМОТЕН родител с едно дете. Най-често това са майка и дете.
 
Средната възраст на майките в България все още е сравнително ниска – варира в диапазона 22-26 години за първо дете според данни на НСИ.
Все пак и у нас се забелязва тенденция в нейното увеличаване, макар като цяло раждаемостта отдавна да буди тревога.
Днес медицината дава много възможности да се проследи и „обезопаси” една късна бременност. Модерната апаратура и разработените тестове за ранна диагностика дават възможност на много родители, някои от които с репродуктивни проблеми да се сдобият с дете на една по-късна възраст. В близкото минало това е било немислимо или е носело значителни рискове.
Все пак да станеш родител на по-късна възраст има своите особености. Освен чисто физиологичните опасности за майката и детето през бременността и раждането, които вече са овладени в значителна степен, остават валидни въпросите, свързани със самото отглеждане.
Безсънието и физическото натоварване край бебешката люлка са сериозен проблем както на 20, така и на 40 години. Ако на средна възраст човек се възстановява малко по-трудно,отколкото в младостта си, то все още е в състояние да посрещне това изпитание на силите, макар и с по-умерено темпо.
На по-късна възраст излиза и друг проблем: поколенческите разлики. Не случайно децата предпочитат майките си млади, красиви, енергични и весели. Така те са близо до тяхното собствено обичайно настроение и за всички е по-лесно да се разбират и живеят заедно. По възрастните родители често нямат тази енергия, но изглежда природата ги зарежда с повече търпение, за да се занимават с обикновено дълго чаканата рожба. Все пак опасността от разглезване стои по-сериозно с възрастните родители, които често превръщат твърде обгрижваното си дете (най-често без братя и сестри), в „малкото семейно деспотче”.
Във финансово отношение нещата също стоят малко по-различно. Ако в 20-те човек учи или е в началото на кариерата си, то 15 години по-късно вече има известни постижения зад гърба си и финансова стабилност. Когато обаче детето стане на 20, тогава родителите се изправят пред проблемите на предпенсионната възраст и вероятно финансовата помощ за един бъдещ студент ще бъде сериозно затруднение.
Накрая стоят и опасенията на по-възрастните родители, че наистина могат да напуснат живота на детето си прекалено рано или да му тежат тогава, когато започва да решава основни житейски въпроси, но това, както и всичко останало е Божа работа.
Затова, уважаеми дами, не се колебайте! Децата на всяка възраст носят много щастие и правят ежедневието наистина прекрасно по един наистина неповторим начин.
 
Лейди Смолян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре