Menu
Четвъртък, 29 Юни 2017 17:52

На Петровден Левочево отбеляза храмовия празник

Написана от
В деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел църквата в село Левочево отбеляза своя храмов празник.  Светата литургия отслужи отец Васил Маджаров от смолянския храм „Св. Николай Чудотворец“, който духовно обгрижва и миряните от село Левочево. Той поздрави именниците и жителите на трите в съседство села Левочево, Бостина и Соколовци, чиито църкви носят имената на двамата видни Христови ученици. В обръщението си той припомни знаменателни факти от живота им, като ап. Петър от беден рибар последвал с вяра Христос,  после три пъти се отрекъл  от Него, но се разкаял,  поискал прошка  и я получил.  Сам Господ му  обещал,  че на камък /името му/ ще съгради  Църква и портите адови няма да надделеят. Вече  2 хиляди години Църквата е жива, въпреки житейските бури и духовни нападения. От гонител на християните  пък апостол Павел станал ревностен последовател на Христос, след като веднъж  ярка светлина го ослепила и чул глас: „Савле, Савле, защо ме гониш?“ След това се покръстил и приел името Павел. И двамата на различни места в света ревностно разпространявали Христовото учение. И двамата са разпнати на кръст за тази своя вяра на  29 юни 67 г. в Рим. Като учители на Църквата техните проповеди и досега са живи и актуални, вдъхновяват с истинността на Сина Божий.
Отец Васил освети донесените в църквата пити, хляб и сладки, даде причастие и заедно с църковния хор при „Св. Николай Чудотворец“ изпълниха „Многая лета“. Раздаден бе и благословен обяд.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!