Menu
Петък, 15 Март 2019 14:52

Надежда Митева: Кариерното ориентиране трябва да се насочи към по-малките ученици

Публикувана от Прочетена 730 пъти

Надежда Митева е управител на  Регионалното сдружение на Научно-техническите съюзи в Смолян.

Един от основните проблеми днес е липсата на интерес към професионалното средно образование, а то е изключително необходимо, защото в производството повече са работещите специалисти със средно образование. „Този проблем, според мен се насложи със загубата на доверие и престиж в професионалните училища. Мисля, че с новите реформи, с допълнителното финансиране на дуалното обучение, ще се върне престижът на професионалните гимназии. И ние също можем да помогнем за това“, каза управителят на Регионалното сдружение на Научно-техническите съюзи в Смолян  Надежда Митева. По думите й друго слабо място е липсата на кариерно ориентиране сред по-малките ученици. „Обикновено кариерното ориентиране е насочено към учениците в гимназиална възраст.

Смятам, че трябва да се работи с много по-малки деца, за да се  запознаят и се насочат към различни професии. Така, стигайки в седми клас, когато трябва да изберат каква ще е тяхната ориентация за гимназиално образование, те вече ще имат представа, че могат да учат професия в средното образование“, каза още Митева. Като управител на Регионалното сдружение  на научно-техническите съюзи в Смолян тя посочи, че напоследък няма много млади членове на сдружението, което според нея се дължи на намаляващата промишленост в града. Чрез различни дейности, Съюзът се опитва да мотивира младежите да избират да учат технически специалности и да се реализират в инженерните науки.

В Регионалното сдружение на Научно-техническите съюзи в Смолян членуват специалисти от различни сфери на науката и техниката и техни сдружения. Пет съюза са основните членове  – на геодезистите, на строителите, на икономистите, Съюзите по лесотехника и по машиностроене. „Те организират различни мероприятия за своите членове, а ние, като обединяващ съюз, им предоставяме поле за изява, финансираме частично или изцяло някои от тези мероприятия,  каза управителят Надежда Митева.  

Сдружението поддържа контакти с училищата, с филиала на ПУ в Смолян. Преди две години даваше  награда за най-добър дипломен проект и вероятно през тази година ще възобнови тази инициатива, за да привлече студентите в града. Като дългосрочна цел Митева посочи привличането на работещи специалисти, които да станат посланици в училищата на науките в своите професионални сфери. Могат да преподават материала не през теорията в учебника, а през работата, която те вършат. „Този опит е дал много добри резултати в други държави в Европа. Трябват ни млади специалисти от областта на техниката, които са готови да отделят време и енергия за тази цел“, каза още управителят на Регионалното сдружение  на научно-техническите съюзи в Смолян Надежда Митева.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!