Menu
Понеделник, 22 Януари 2018 19:44

НЧ”Балкански просветител – 1871” почете акушерките от квартал Райково

Публикувана от Прочетена 1002 пъти

НЧ”Балкански просветител- 1871”съвместно с Пенсионерския клуб  в смолянския квартал  Горно Райково организираха тържество, посветено на Деня на родилната помощ-Бабинден в читалищната зала.На него присъстваха акушерките от квартала  Славка  Петкова, Атанаска Григорова, Мария Бакалова, Тони  Коджебашева. Те разказаха любопитни истории от своята практика.

Например Мария Бакалова сподели, че първото бебе, което е поела в ръцете си, е настоящият кмет на Смолян Николай Мелемов, а Славка Петкова  с радост си спомни, че първото бебе е кръстено на нея.

Самодейци от читалището възпроизведоха обичая „Поливане“, като наричаха: Както леко се плъзга сапунът,така леко да се раждат бебетата.Колкото капки към небето,толкова деца да се родят в Райково.Тая година, които са родили, догодина да повторят.  

Акушерките бяха поздравени от ТС „Родопчанче“ с хореограф Снежана Ескеджиева  и битовата група  „Сребърни звезди“ с художествен ръководител Никола Романов.

Празникът Бабинден  завърши с веселие, а на всички акушерки бяха поднесени сувенири за спомен.

Сийка КЕТЕВА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!