Menu
Понеделник, 19 Ноември 2018 12:02

НЧ”Балкански просветител-1871” представи дебютната изложба на Виктория Ризова

Публикувана от Прочетена 1579 пъти

НЧ”Балкански просветител-1871” представи дебютната изложба на  младата художничка от смолянския квартал Райково Виктория Ризова. Събитието се състоя на 16 ноември в залата на читалището. Експозицията се реализира по програма „Дебюти” и се финансира   от Национален фонд „Култура”. На откриването й ръководителят на проекта Цонка Митова заяви, че това е втората самостоятелна изложба, която се подкрепя финансово по програмата, а целта е да се вдъхновят млади таланти  да представят свои творби пред реална публика.

DSCN5834.JPG

Творчески портрет  на художничката направи  историкът по изкуства  Велика Димова. Тя смята себе си за изследовател на  творчеството на Вики, защото е наблюдавала най-ранните й изяви. По думите й талантливата райковка има много изпълнени монументални проекти, като е изпробвала различни техники. Но  силата й е в пресъздаването на свети образи. Дори може да се каже, че Виктория е зограф в съвременния смисъл на думата.

 Експозицията съдържа 19 творби, от които 5 – икони и 14 – картини, обединени от общата тема „Святост”.

Виктория е второ поколение творци – нейните родители – майка й София и баща й Емил са художници. Именно те са я приобщили към света на изкуството, без да настояват  да върви по техния път. Но от ранна възраст я води пламъчето на дарбата , която впоследствие развива и усъвършенства. Средното си образование завършва в ПМГ „Васил Левски” – Смолян, а висше - в Националната художествена  академия, специалност Стенописи.

DSCN5819.JPG

Събитието уважиха много граждани, приятели и познати на Вики, сред които – нейната първа учителка Йорданка Хаимова, директорката на Райковската гимназия Мария Илиева, от които получи искрени поздравления. Вярваме, че топлите думи са я окрилили  да върви напред и успешно да продължава своето творческо развитие. Картината „Светото семейство“ художничката дари на читалището и благодари за оказаната й подкрепа.

Сийка КЕТЕВА

   

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!