Menu
Четвъртък, 22 Ноември 2018 08:51

НЧ”Балкански просветител-1871” представи книгата на свещеник  Димитър Михайлов „Нравствено-християнски поучения”

Публикувана от Прочетена 1582 пъти

Вълнуващо тържество организира НЧ”Балкански просветител -1871” на големия християнски празник Въведение Богородично в залата на читалището.Поводът бе представяне на книгата на отец Димитър Михайлов „Нравствено-християнски поучения”. В началото свои мисли сподели свещеник Запрян Шиков, който представи същността на празника, като акцентира върху  родителската отговорност за възпитанието на децата  в християнски добродетели.

DSCN5851.JPG

 Както Йоаким и Анна са въвели тригодишната си дъщеря Мария в  йерусалимския храм, за да се посвети на Бога, така всички подрастващи се нуждаят от нравствени напътствия, заяви свещеникът. В тази връзка е и добронамерената инициатива на отец Михайлов да напише  книгата. Пред събралите се граждани сподели:”Като по-възрастен  човек, следобедите се застоявам вкъщи и прочитам богослужебна литература, която използвам в написването на проповедите. Желанието ми е да бъда полезен на хората, а не да печеля пари. На днешния празник, след причастие, раздадохме книги в храм „Св. Висарион Смолянски” и в храм „Св. Никола”. На вас също ще подаря”.

DSCN5863.JPG

Книгата съдържа 10 проповеди по вечните теми: „За любовта към Бога и хората”, „За смирението и гордостта”, „За осъждането, клеветата и завистта, гнева и алчността”, За подлостта, лукавството, лъжата и мързела”, Златното правило: „Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях” / Лук. 6:31/ Ето откъс от  проповедта: „ Тази заповед обгръща всички други заповеди за мирния и щастлив живот на земята. Затова Господ забелязва за нея: „Това е законът и пророците” / Мат. 7:12/. В нея се крие кристализиран целият естествен и свръхестествен нравствен закон, даден от Бога. В нея пророци са давали на хората за възраждане на света и живота. Чрез нея човекът се отличава от звяра. Чрез нея богоозарената мъдрост се проявява и действа в света”.

Поздравление към присъстващите поднесоха църковният хор при храм „Св. Неделя” с ръководител Росица Казалиева, който изпълни вълнуващи песнопения и ученици от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” с ръководител Любка Мандова.

Сийка КЕТЕВА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!