Menu
Събота, 07 Юли 2018 19:34

Невероятен празник създадоха в Райково света Неделя и митрополит Николай

Публикувана от Прочетена 1569 пъти
Невероятен празник създадоха в Райково света Неделя и митрополит Николай снимки/ Росица Примовска

Този репортаж не е изцяло мой.  Помогнаха ми  хората, излизайки от храмовия празник на църквата „Св. великомъченица  Неделя“ в Смолян, кв. Райково, на 7 юли 2018 г.

В препълнен храм от вярващи светата празнична Литургия бе завършила. Нашият митрополит /Пловдивски/ Николай се разделяше с богомолците, благославяйки ги. Дворът също беше пълен. Хората усмихнати, църквата светеше в цветя и благодат, което стана повод да си говорим с миряни и гости. Без да си задаваме въпроси, дори не успявахме да си честитим празника от възклицанията, които идваха от всички страни: „Такъв празник не беше ставал!“, „Църквата си заслужава!“,   „Светицата сякаш ни докосваше с милост!“,  „Този път митрополитът беше по-друг, като по-млад ми се виждаше по-строг, а  сега е  спокоен и благ, силен с думите си.“,  „С вълнение съм ходил на негови служения, но днес беше различно. Да е жив и здрав!“,  „Света Неделя помага и на него, и на нас.“,  „Уважи всички, към всички се обърна, радост ни достави.“,  „Отворен е към нас, показа, че обича родопчани.“,  „Такава Литургия е благодат за целия град.“

Който по-често ходи на църква, разбира какво означават ритуалите в храма, защо с камбанен звън се посреща митрополит и защо Църквата не променя правилата си. За да оцелее тя и ние също, както е било векове. Тържествената св. Литургия по повод храмовия празник на църквата „Св. великомъченица  Неделя“ в Райково, възглавена от митрополит Николай, в която участваха екип свещеници от Митрополията, от Смолян и от духовната ни околия, премина вдъхновяващо за трудните ни времена – с молитви, песнопения, поучения, с благословението на митрополита. Най-напред той поздрави областния управител Недялко Славов, като му каза, че носи свято име и вярва в неговото мъдро, полезно управление. Подари му  икона на Света Неделя, от което множеството реагира радостно, а областният управител  скромно сведе глава.  Митрополит Николай  се бърна  с благодарност за подкрепата и към кмета на община Смолян Николай Мелемов,  към народния представител  Даниела Дариткова, председателя на Общинския съвет на Смолян инж. Димитър Кръстанов, към присъстващите на храмовия празник общински съветници. Пожела  настоящи и бъдещи успехи, здраве и благодат в семействата на всички, на които Бог е поверил да се грижат за народа.

Красиво и внушително протече целият църковен празник, посветен на света великомъченица Неделя. Негово Високопреосвещенство отбеляза благолепието на храма и заслугите на тези, които се грижат за него, отличната организация на празника.  Поздрави  за усърдието в духовните дела лично архиерейския наместник архимандрит Висарион, който е и предстоятел на храм, „Св. великомъченица  Неделя“.  Поздрави църковното настоятелство, целия клир  от Смолянско и богомолците.

„Той ни покори с мъдри думи…“  Той е митрополитът, а думите бяха за съвременния поглед към вярата, светиите и Словото, което ще е вечно, за живота на света Неделя, кратък, само 22 години, но изпълнен с  безпределна вяра и готовност да си отдадеш живота за нея. „Сякаш ни разказваше приказка… Увлекателно, запомнящо се… с поучение за нас, по-обикновените хора.“,  „Отиваме си с пълни сърца.“,  „Чудесен празник стана в храма „Света Неделя“!“

На хората им се говори, искат да споделят вълнението си, да отбележат радостта си от една необичайна за тях проповед – с красиви думи, изпълнена и заредена с послания. Речта на митрополит Николай /като поетично есе/ не може да се преразкаже, думите попиват в сърцето и остават там.  Като семена за покълване.  Защо? Защото напоследък сме  загрубели, потъмнели от грижи, кривнали в грешни посоки. Защото искаме май да се променим, но не знаем как.

Целият празник премина с песнопенията на Митрополитския хор с диригент протопсалт Георги Радев, роден и израснал в квартал Райково, хората му се радват. Хората се радват на всяко гостуване от Митрополията в  Смолян и Родопите, защото знаят, че така „портите  адови няма да надделеят“.

Мир, здраве, щастие, благоденствие, Божия закрила от бедствия, предпазване на децата и силна вяра пожела Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай на всички в храма и на всички родопчани. До следващото посещение… което вярващите ще очакват!

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!