Събота, 02 Март 2013

Пушката на капитан Петко войвода

Публикувана от
Внукът на свещеник Атанас Келпетков Атанас Попатанасов пред пушката на капитан Петко войвода, опазена от неговия дядо
Внукът на свещеник Атанас Келпетков Атанас Попатанасов пред пушката на капитан Петко войвода, опазена от неговия дядо снимки: РИМ-Смолян
Внукът на свещеник Атанас Келпетков Атанас Попатанасов пред пушката на капитан Петко войвода, опазена от неговия дядо Внукът на свещеник Атанас Келпетков Атанас Попатанасов пред пушката на капитан Петко войвода, опазена от неговия дядо снимки: РИМ-Смолян
Пушката на капитан Петко войвода е един от уникалните експонати, показани в изложбата на Регионалния исторически музей в Смолян по повод Националния празник 3 март и 135-годишнината от Руско-турската освободителна война. Прочутият закрилник на родопчани по времето на Сенклеровия бунт 1878 година е предал оръжието си на сбогуване на устовския свещеник  Атанас Келпетков /1856 – 1926 година/, който е бил негов секретар през тази размирна година, разказа внукът на попа-комита  80-годишният Атанас Попатанасов.
Атанас Попатанасов от Устово пред таблото, което разказва за неговия дядо – свещеник Атанас Келпетков
 
Руснаците са възложили охраната на християнското население в Родопите от турски войски, башибозушки и дезертьорски формирования на английския полковник Сенклер на проверения в битките поборник Петко Киряков. Неговата чета успешно защитавала жителите в района Чепеларе, Широка лъка и другите християнски села до края на 1878 година, когато тази отговорност е поверена на руски гарнизон, който идва в Рупчос. За да опази пушката, свещеникът я опакова и зазидва в нарочно скривалище в дебелата каменна зидария на своя дом в Устово, останало в пределите на Османската империя с несправедливия Берлински договор. Когато след години във връзка с нов градеж се наложило да се развали покривът на свещеническия дом, майсторът от Райково, който се казвал Петко, открил в ройнатата зидария пушката.
Оръжия и щикове на въоръжение в руската армия от 1877 – 78 година
 
Възрастният вече свещеник-революционер му я дал с думите „ За спомен от Петко на Петко…“ като съименник на Капитан Петко войвода. Впоследствие потомците на майстора-дюлгерин предават оръжието на смолянския музей, където се съхранява сега. В експозицията е представена и друга семейна реликва – епитрахилът на свещеник Келпетков, който бил духовен водач на устовци от 1891 година в църквата „Св.Никола“ и архиерейски наместник на Ахъчелебийско от 1898 до 1901 година. През 1891 година създава революционно братство в Устово, прераснало в комитет на ВМОРО. След провала на една акция със засада на местен дерибей и богаташ е арестуван и заточен в Одринския затвор с присъда от 101 години. През 1904 година султанът дава амнистия на политическите затворници. От 1906 година възстановява правото си да бъде свещеник. Семейството притежава и трета реликва – свещенически кръст, който е бил предоставен в продължение на година на Пловдивския исторически музей.
Оръжия и щикове на въоръжение в руската армия от 1877 – 78 година
 
Изложбата „Родопите и Руско-турската война 1877-1878” бе открита на 28 февруари от от директора на Регионалния исторически музей Таня Марева, която посочи, че експозицията е мобилна, с възможности да гостува в учебни заведения и в други общини при проявен интерес. Главният уредник  и автор на изложбата Златка Петрова представи акцентите на тематичната експозиция, посветена на „сакралната дата 3 март, от която България отново се появява на картата на Европа след 5-вековно отсъствие“.
Откриване на изложбата „Родопите и Руско-турската война 1877-78 година”
 
В няколко тематични модула са представени развоят на военните действия, освободителният поход на генерал Черевин през Родопите, съхранената памет и признателност и паметниците в Смолянско. Във веществената част са подредени реликви отпреди 135 години. „Изложбата е повод да си спомним и да се поклоним пред подвига на казашката бригада на генерал Черевин и пред загиналите 66 130 руски освободители, 30 000 български опълченци и офицери и хиляди незнайни финландски и румънски войни”, каза  Златка Петрова.  Главният експерт „Култура” в община Смолян Мария Бебелекова, поздрави организаторите на изложбата и подари цветя от името общинското ръководство.
 
РИМ - Смолян
 
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!