РЗИ предупреждава: На прага на нова вълна – да се предпазим от коронавируса

РЗИ предупреждава:  На прага на нова вълна – да се предпазим от коронавируса

Епидемичната ситуация в Смолянска област по отношение разпространението на Ковид-19 към момента (05.07.2022 г.) е спокойна – заболяемостта е 63 на 100 хил. души население. Тревожна е тенденцията за увеличаващия се брой заболели през последните две седмици. Ръстът на новите случаи скача с 64,3% и 76,6%, съпоставимо с този за страната. Най-много нови случаи има в общините Девин, Златоград и Неделино, като са предимно хора над 50 години. Броят на хоспитализираните пациенти в болниците е приблизително константен: 12-15 болни с Ковид-19, както и при смъртността - на 14-дневна база, по 1 починал.

Причините за повишаване на заболяемостта са свързани с появата на новите подварианти на SARS-CoV-2, които са много по-заразни, но по-леко протичащи, както и засиленото движение на хората през летните месеци в чужбина и у нас. Не случайно най-високата заболяемост в страната е в столицата, Варна и Бургас. Нашата област е сред предпочитаните туристически дестинации и заедно със съседството ни с Гърция, в която има много случаи на Ковид-19, са предпоставки за вноса и разпространението на вируса.

Настоящата ситуация е предвестник на нова вълна на разпространение на SARS-CoV-2, очаквана през месец юли. Тя ни предупреждава да вземем предпазни мерки, за да ограничим срещите с вируса. Това са леки мерки, които добре познаваме, като:

  • - избягването на затворени пространства с много хора;
  • - спазването на дистанция и носене на предпазни маски, особено в лечебни заведения, транспортни средства, магазини;
  • - поддържане на добра лична хигиена
  • - редовно проветряване на помещенията, в които пребиваваме.

Добре е да не се забравя и изключителната роля на имунитета, за противодействие на вируса. Всеки, който има желание може да се ваксинира при личния си лекар и във временните имунизационни кабинети в областта. Напомняме, че имунизационният кабинет на РЗИ-Смолян продължава да работи в:

- понеделник от 14 до 17 часа за деца (след предварително записване)

- сряда и петък от 15 до 17 часа за възрастни.

Може да се ваксинирате и в мобилния имунизационен пункт на БЧК, който през месец юли ще работи в делнични дни след 13 часа в:

  • - с. Борино - понеделник, сряда и петък
  • - гр. Чепеларе – вторник и четвъртък,

както и на празниците на населените места.                                                                               

Повече информация относно разпространението на Ковид-19 в областта, начините за предпазване и възможностите за ваксинация ще намерите и на сайта на РЗИ-Смолян: https://www.rzi-smolyan.com/
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре