Малки обяви - Смолян днес!

  • ЗЕА - ПРИНТ ООДЗЕА - ПРИНТ ООДКатегория: УслугиОписание:: Предпечатна подготовка на полиграфска продукция: • Компютърен дизайн на всички видове полиграфски изделия • Текстов набор и оформление на книги ...Видяна:: 1,892

С празнична литургия, църквата „Св. Неделя” в Райково почете Антоновден

Отец Запрян чете литургийното слово
Младежи, участвали в Богоявленския ритуал, дариха курбан за здраве
 
Църквата „Св. Неделя” в кв. Райково почете Антоновден с празнична литургия, която отслужи енорийският свещеник иконом Запрян Шиков. В служението му помагаха иподяконите: Илия, Емил и Иван. Църковните песнопения изпълни хорът при храма, с ръководител Росица Казалиева.Въпреки мразовитото утро, много богомолци дойдоха да почетат Деня на св.преп. Антоний Велики. Немалко бяха и именниците, сред които бе й Антоанета Коджебашева, дългогодишен член на настоятелството при храма.
 
На всички тях и на близките им отец Шиков пожела здраве, благополучие и благодат в семействата им. В края на литургията свещеникът разказа за този велик светец, който 20-годишен остава сирак, раздава наследството си на бедните и заживява в усамотение.Смята се за основател на християнското монашество. Той се отдава на пустиннически живот, води духовна борба и постига святост, за което е удостоен от Бога с дарбата да лекува. На 104г. години участва в диспут срещу арианите и ги побеждава.

В храма присъстваха и 12-те младежи, които участваха в Богоявленския ритуал на 6 януари т.г.. Те дариха курбан за здраве, запалиха свещички и съпреживяха приповдигнатата атмосфера в Деня на св.преп. Антоний Велики. .

Сийка КЕТЕВА
 
Християнско предание

Православната църква почита паметта на св. преп. Антоний Велики на 17 януари. Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света.[2] След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува. Доживял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Починал на 17 януари 356 г. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес: победил еретиците на открит диспут, проведен в град Александрия. Успехът му е наречен „тържество на християнството“В  този ден на почит е починал на 105-годишна възраст,  с озарено от небесна радост лице,  преподобни Антоний Велики /251-356/. Той е символ на пълно монашеско послушание и отдаденост на Господа Иисуса Христа. От младежки години става отшелник с пълна вяра, пребивава усамотен в пустиня.  При тежки духовни изпитания и изкушения в една пещера – твърд, за да спази обета си, сам Иисус Христос му се е явил с думите, че постоянно бди над него, нека не се бои от нищо. Смята се за основател на християнското монашество, един от пустинните отци. Роден е в Египет. Св. Антоний бил последователен противник на арианската ерес. Известна е неговата сразяваща реч в защита на християнството, произнесена, когато бил на 104 г.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре