Събота, 25 Февруари 2012 10:08

Стягат "Пустовете" в Райково

За 21-ви пореден път от възстановяване на народната традиция “Пустове”, на 26 февруари (неделя) от 18.00 часа Народно читалище “Орфееви гори-1870” – Смолян в кв. Райково ще организира и проведе общоградски празник, който допринася за съхраняването и развитието на народните обичаи. Пустовете са изключително тачен като народно веселие обичай от жителите на града. На този ден благославяме за здраве и берекет всички наши съграждани в първия пролетен празник.

В концертната програма ще вземат участие читалищните формации: клуб “Зевзек” и детска театрална школа, смесен битов хор и солисти, оркестър “100 каба гайди”, детски и средношколски танцови състави и клуб “Хоро”, съобщиха от читалището. Ще лумне “Орада” (ритуален огън), която ще запали “кабадалията”, който след наддаване по установената вече традиция ще откупи правото си да я запали за здравето и благоденствието на всички ни. В този огън – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването ще се изгори символично “злото” (чучело).
Ще има по чаша червено вино за всички. Богът на виното и плодородието Дионисий също ще уважи  обичая, корените на който идват от древността. Култът към гръцкия бог Дионисий – бог на виното, плодородието и веселие е преминал и у българите, като векове наред е останал да живее в цикъла на календарните обичаи – кукерските и карнавалните игри. Обредността е свързана със стопанството и семейството. Този ден – “Сирни заговезни”, или “Пустовете”, българинът посвещава на прошката, на тая най-благородна човешка проява.  Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: “Прощавай!”, а им отвръщат: “Простено да ти е и от мен, и от Бога!”. “Пустовете” на площадното пространство пред читалище “Орфееви гори-1870” продължават с много хора и веселие, защото следващото хоро е чак след 40 дни – на Великден.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!