Четвъртък, 01 Юли 2010 22:46

Тадж Махал - Индия

Публикувана от
Тадж Махал
Тадж Махал Тадж Махал Снимки Екатерина Патьова
Мугалският император Шах Джахан изгражда Тадж Махал, в памет на своята любима съпруга Мумтаз Махал. Шах Джахан (тогава принц Курам) среща Мумтаз Махал (тогава Арджуманд Бану Бегум), на четиринадесет годишна възраст и се влюбва от пръв поглед в персийската принцеса. Пет години по-късно двамата се оженват; имат 14 деца и остават неразделни до смъртта на Мумтаз Махал през 1631 г. Тя умира при раждането на 14-тото им дете в следствие на усложнения. Смята се, че преди да издънхе, Мумтаз Махал поискала от съпруга си да издигне в нейна памет най-красивият паметник на света. Строежът на Тадж Махал започва през 1631 г. и продължава 22 години. Проектът е поверен на голям екип от архитекти, на строежа работят повече от 22 000 работници и занаятчии и 1000 слона. Архитектурата на Тадж Махал е смесица от персийска, ислямска и азиатска архитектура; изграден изцяло от бял мрамор, с богата и изящна орнаментика и внушителен мащаб, Тадж е изключително красив по време на изгрев и залез слънце, а при пълнолуние изглежда така сякаш свети.След смъртта си през 1666 г., Шах Джахан е положен до своята любима Мумтаз в Тадж Махал. И до днес Тадж Махал се смята за едно от чудесата и една от най-красивите сгради на света и привлича и вдъхновява милиони посетители с историята за безграничната сила на любовта....
 
Снимки Екатерина Патьова
още снимки от Агра и Тадж Махал вижте в галерията
Още в тази категория: « Наланда - Индия Агра - Индия »

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!