Творческа среща с писателя Георги Чаталбашев развълнува райковци

Творческа среща с писателя Георги Чаталбашев развълнува райковци Творческа среща с писателя Георги Чаталбашев развълнува райковци Сийка Сиракова – бивша класна ръководителка на писателя - го поздравява

Творческа среща с писателя Георги Чаталбашев се състоя в НЧ”Балкански просветител-1871”, на 10 септември т.г. Водещата Сийка Костадинова заяви:  „че всеки край, всяко селище раждат своя проникновен разказвач, който да одухотвори пространството, атмосферата и да разкрие спецификата на човешките характери. Например Добруджа- Жеравна имат своя Йордан Йовков, Елин Пелин – с. Байлово, Софийско, Йордан Радичков – Северо-Запада и др. Нашето Райково и Родопа планина  създадоха твореца  Георги Чаталбашев, който ги възвеличи чрез богатото си въображение.

Прави чест на автора, че показа родопчанина не само с неговата привидна суровост, а с дълбоката му чувствителност и прозрение”. Например девер Данчо от разказа „Благословен ден” се терзае от усещането, че дните му минават невзрачно: „Просва се върху нара с тежината на всичките си 55 безплодни и заекващи години, с вледеняващото чувство, че вече е на възраст, без да притежава нищо от вглъбеността и великодушието на баща си, без да притежава неговото мъжество да бъде възрастен...”По думите й повествованието не е еднопластово, а  препраща към други времена и пространства, преобладава психологизмът и философската дълбочина. Героите на Чаталбашев са сложни личности, търсещи своето място в общността със стремеж да защитят достойно името си. Авторът сподели, че не е написал много книги – само 10, но са стойностни и са издадени след спечелен конкурс или награда.Това потвърждава безспорната му писателска дарба и творческо развитие. Присъстващите райковци му пожелаха по-скоро да напише нова творба и пак да ги събере на вълнуваща среща.

Сийка КЕТЕВА

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре