Menu
Петък, 09 Юни 2017 14:24

Унгарски експерти искат съвместно с община Смолян да обновят експозицията на къщата – музей „Ласло Наги”

Написана от

Зам.-кметът инж.Мариана Цекова посрещна тричленна делегация от експерти от Литературен музей „Петьофи” в Будапеща, които съвместно с Унгарския културен институт /УКИ/ разработват концепция за обновяването експозицията на къщата –музей „Ласло Наги” в Смолян. Делегацията бе водена от директора на УКИ г-жа Дьорди Димитров.

По този повод бяха обсъдени възможностите за кандидатстване по европейски проекти и програми. От УКИ благодариха на кмета Николай Мелемов и ръководството на общината относно пълното възстановяване на къщата-музей на унгарския поет, преводач и публицист, за които са били отпуснати и средства от Министерството на културата.

Експертите посочиха, че Унгарската държава също има за цел да допринесе за възраждането на музея. В тази връзка се поддържат контакти с директорката на РИМ „Стою Шишков” Таня Марева, която също участва в срещата.Инж.Цекова , Марева и унгарските експерти направиха оглед на къщата-музей и консултираха подробности относно реконструкцията й.

Унгарската делегация посети и Историческия музей, след което бяха поднесени и цветя пред бюст - паметника на Ласло Наги, който се намира до Регионалната библиотека „Николай Вранчев” в Смолян.

Пресцентър на община Смолян


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!