В Смолян отбелязват 70 години от създаването на РЗИ

В Смолян отбелязват 70 години от създаването на РЗИ
Над 200 жени преминаха профилактичен преглед в кампанията за превенция на рак на млечната жлеза в Смолян. Според д-р Райчо Добриков, специалист по образна диагностика от болница в столицата, който извърши прегледите, случаите не са зачестили, но се подмладява възрастта, на която жените заболяват.
Кампанията беше организирана от Регионалната здравна инспекция и беше част от поредицата, с която Инспекцията ще отбележи 70-та годишнина от създаването си.
На 1 декември 1952 г. с указ на тогавашния министерски съвет, в 28-те областни центрове в страната са създадени Санитарно-хигиенните инспекции, чиито наследници са днешните РЗИ-та.
Д-р Мими Кубатева за БНР : "По повод годишнината в РЗИ-Смолян бяха осъществени редица инициативи. Целта е да се обърне внимание на хората, които са работили и работят в институцията и да им се отдаде дължимото уважение" , Сред изявите бяха поредица от профилактични прегледи за ранна диагностика на различни заболявания, основно на карцинома. "Тези кампании се радват на особено голям интерес от страна на гражданите. Даваме им възможност тук, на място, добри специалисти да ги прегледат", коментира д-р Кубатева.
Графит върху стената на една от сградите, който представя дейността, както и осветения на Димитровден параклис в двора на Инспекцията са други от инициативите за отбелязване на кръглата годишнина.
Предстои организирането на специално заседание на Регионалния съвет по здравеопазване, на който ще бъдат поканени външни лектори, за да представят новости в здравеопазването. Това ще е заключителното мероприятие за честване на 70-та годишнина от създаването на РЗИ, допълва директорът д-р Мими Кубатева.
 
Източник: БНР
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре