Menu
Четвъртък, 16 Март 2017 17:58

Впечатляващи са резултатите от дейността за 2016 година на ОД МВР – Смолян

Написана от
Похвална бе оценката на старши комисар Стоян Темелакиев – зам.-директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ за работата на ОД МВР – Смолян през изминалата 2016 година. Той допълни, че областната дирекция бележи значителен напредък в работата си, което говори за положените усилия в тази насока. Той пожела на всички служители на МВР здраве и късмет за още по-големи успехи по правилния път, по който върви в момента ОД.
Отчетът за дейността през 2016 г. бе изнесен днес, 16.03.2017 г., от директора на ОДМВР – Смолян старши комисар Николай Димов. На него присъстваха още председателя на Административен съд - гр. Смолян – г-н Игнат Колчев, зам.-прокурор на Окръжна прокуратура - гр. Смолян – г-н Недко Симов и директора на регионална дирекция “Гранична полиция” - Смолян  комисар Деян Моллов.

През 2016 г. статистическите данни отново отчитат ниска престъпност на територията на ОДМВР – Смолян – едва 0.7% от регистрираните в страната престъпления, които съотнесени към 100 хил. от населението са 527.7 престъпления при 1177.8 средно за страната.
За постигане на високи резултати в дейността на ОД МВР – Смолян бе необходимо прилагането на проактивния подход и реализирането на дългосрочна стратегия за превенция на престъпленията срещу собствеността на гражданите чрез системна работа с лицата представляващи интерес по линия на кражбите, което доведе до намаление с 22.2% на престъпленията против собствеността.

В основата на добрите резултати по противодействие на престъпността са сериозната превенция в резултат на високата разкриваемост и бързото правосъдие спрямо извършителите на престъпления.
По линия на противодействие на наркопрестъпленията на обслужваната територия, почти два пъти е увеличен броят на разкритите престъпленията с наркотични вещества. Това е добър атестат за подобрената лична оперативно – издирвателна дейност от страна на оперативните работници в областната дирекция по това направление.

През отчетния период са продължили и ежедневните проверки, свързани с търговията и държането на акцизни стоки без бандерол. През отчетния период на 2016 г., в сравнение със същия на 2015 г. на обслужваната територия са разкрити 2.5 пъти повече случаи и са иззети в пъти повече къса цигари, насипен тютюн, наливен алкохол без акцизен бандерол и дизелово гориво.  

Като цяло регистрираните криминални престъпления на територията на ОДМВР – Смолян бележат намаление с 10.3%  в сравнение с 2015 г. (619 регистрирани престъпления спрямо 690).
В ОДМВР – Смолян през 2016 г. е постигната най-високата разкриваемост на криминалните престъпления на територията на страната - разкрити са 70.92% от общия брой регистрирани престъпления (53.19% през 2015 г.) при средна за страната разкриваемост от 47.09%. Процентът на разкриваемост на престъпленията с НИ е 49.2% спрямо 40.5% през 2015 г.

Усилията на състава на сектор „Пътна полиция“ и звената на ПП в РУ са били насочени към подобряване на обстановката по безопасността на движението, снижаване на пътния травматизъм, както и качествено и бързо административно обслужване на гражданите. В резултат от това се отчита подобряване по всички показатели по отношение на пътния травматизъм, като общ брой ПТП, брой тежки ПТП и брой убити и ранени.
През 2016 г. на територията на областта са регистрирани 533 ПТП (597 през 2015 г.). От тях 80 (94 през 2015 г.) са тежки с 4 (8 през 2015 г.) убити и 108 (131 през 2015 г.) ранени участници в движението. 453 (504 през 2015 г.) от регистрираните ПТП са само с материални щети.
 
За постигнати високи резултати и конкретен съществен принос в развитието на престъпления през годината са наградени 113 служители от ОД МВР – Смолян. За извършени дисциплинарни нарушения са наложени наказания на 16 служители.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!