Вторник, 22 Октомври 2019 07:21

Ютията и означенията върху дрехите

Публикувана от
Ютията и означенията върху дрехите Снимка на Alexas_Fotos от Pixabay

Според едно скорошно проучване на известна марка за битова техника, три четвърти от мъжете доста се объркват когато трябва да ползват домакински уреди. Това важи най-вече за пералнята, миялната машина, ютията, някои от кухненските уреди и т.н. В този текст ще разгледаме връзката между ютията и означенията върху дрехите, за да знаете преди гладене как да настройвате ютията.

Първо трябва да знаете, че трябва да има връзка между етикета на облеклото и програмите, които ютията ще използва.

Когато върху етикета на дрехата има символ ютия с една точка вътре в нея, това значи, че трябва да направите студено гладене. Такива тъкани най-често са найлоновите, някои видове полиестерни облекла, тъкани направени на базата на ацетатни съединения и акрилни тъкани. 

Когато върху етикета на дрехата има символ ютия с две точки вътре в нея, това значи, че трябва да направите гладене с топла ютия (средно нагорещена). Тоест настройвате ютията да не е много гореща, за да може да изгладите вълнени дрехи, копринени облекла, и някои видове полиестерни тъкани.

Когато върху етикета на дрехата има символ ютия с три точки вътре в нея, това значи, че трябва да настроите ютията за горещо гладене. Тъканите които ще можете да гладите с такава ютия са памучните такива; дънкови, калико, муслин, чинц. Ленените тъкани също се гладят при най-висока температура.

Когато върху дрехата е отбелязана ютия зачеркната с хикс, това означава, че не трябва да слагате тази тъкан под ютията. Иначе рискувате да повредите дрехата по невъзвръщаем начин.   

Да научите символите върху ютията не означава, че веднага ще започнете да гладите перфектно. Трябва да усвоите техниката, да имате търпение и да не се отчайвате при първите лоши резултати от ползването на ютията. В крайна сметка те ще са видими върху дрехите ви. Е, приятно гладене!

Източник: https://vladives.bg

Прочетена 200 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.