Понеделник, 09 Май 2011

700 души ядоха кешкек в Кошница

Публикувана от
Около 700 души вкусиха на благословена трапеза в Кошница от типичното за този край ястие, наречено Кешкек. Наред с курбана, присъстващите на празника „Предой” опитаха и овче мляко - събрано от 90-те овце в селото. 82-годишният Слави Белберов е бил овчар цели 35 години.
koshnitsa_keshkek_001
Наред с жителите на селото и той почита пролетния празник, на който за пръв път се отделят агнетата от майките-кърмачки. „Традицията е от прастари времена – викаме й „Предой”. На този ден предояваме овцете, и който има  най-много животни, той пръв взима мандрата”, разказа бай Слави. За курбана каза, че се прави за здраве и берекет и за да ги пази Господ от нещастия и бедствия.
Ема Младенова беше главният готвач на специалитета за курбана, който се приготвя цяла нощ. Научила се е да прави кешкек от майка си и признава, че занаят се краде. „Сварили сме 76 кг. пшеница, 7 животни сме заклали, като отделно се вари месото. После се омесва и се бърка постоянно, като дъвка трябва да стане”, издаде тайната Ема.
koshnitsa_keshkek_002
За благословената трапеза кметският наместник Здравко Харачоров беше разгласил по интернет и поканил всички от околните села по ардинското корито.
На традиционния празник „Предой” в събота присъства и кметът на общината Дора Янкова. Тя поздрави присъстващите и подчерта, че традицията за направата на кешкек  в този край е уникална, предавана от поколение на поколение. „Нека жителите на Кошница се гордеят с родовия си корен, нека пазим традицията и се уважаваме един с друг”, призова градоначалничката. Празникът завърши с кръшни хора и народно веселие.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

17-10-2010

Рудозем стана домакин на шеметна офроуд надпревара

Екстремен микс от адреналин, вода и зрелища забъркаха участниците в офроуд състезанието в Рудозем. Почитате...

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

06-09-2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му с...

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...