Дебат относно бюджета и възстановяването на ЕС: „Сделка в Съвета не означава окончателна сделка“

Дебат относно бюджета и възстановяването на ЕС: „Сделка в Съвета не означава окончателна сделка“

Поглеждайки назад към срещата на 19 юни и напред към заседанието на Европейския съвет на 17 юли, членовете на ЕП представиха своята позиция относно бъдещото финансиране и икономическото възстановяване на ЕС.

В дебат с председателя на Европейския Съвет Шарл Мишел и комисаря Марош Шефчович, повечето евродепутати повториха, че предложенията на Комисията относно пакета за възстановяване и преразгледания дългосрочен бюджет на ЕС са минимумът, който е приемлив за Парламента.

Евродепутатите също така поискаха подходящ план за погасяване на заема, включително няколко нови „собствени ресурси на ЕС“ - източници на приходи - като дигитален данък или данък основан на схема за търговия с емисии, с цел да се избегне гражданите да изплащат дълга за възстановяване.

Редица членове на ЕП настояха:

•          условията, свързани със средствата за възстановяване, да не трябва да водят до нови мерки за строги икономии,

•          принципите на правовата държава да бъдат спазвани,

•          инвестициите да засилят устойчивостта на ЕС, например чрез засилване на цифровия дневен ред.

Докато за някои евродепутати целият пакет възлиза на „незначителните 1,5%“ от БНД на ЕС, за други, обаче, размерът на пакета е твърде голям и съжаляват, че ЕС ще поема дългове.

Редица евродепутати казаха, че е важно да се гледа в дългосрочен план, в случай че предстои връщане към извънредното положение. Те подчертаха, че „сделката в Съвета не означава окончателна сделка“, тъй като Европейският парламент е готов да преговаря. Именно той ще има последната дума (гласуване чрез абсолютно мнозинство) преди дългосрочният бюджет за 2021-2027 г. да влезе в сила.

Както е предвидено в член 324 от Договора за ЕС, Давид Сасоли, председателят на ЕП, Ангела Меркел, германският канцлер в нейната роля на ротационен председател на Съвета на ЕС, както и Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, проведоха среща с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен на 8 юли, за да направят равносметка на напредъка и да се подготвят за предстоящите политически преговори

Бързи факти

Държавните и правителствени ръководители на ЕС обмениха мнения на 19 юни чрез видеоконференция, за да обсъдят фонда за възстановяване в отговор на кризата, свързана с COVID-19 и новия дългосрочен бюджет на ЕС, представени от Европейската комисия на 27 май 2020 г. в Парламента. Те не успяха да се споразумеят за обща позиция.

Лидерите на ЕС ще се срещнат отново физически в Брюксел на 17 юли, за да се опитат да постигнат споразумение, основано на конкретни предложения, които Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, се очаква да представи преди срещата на Европейския съвет.

Информационното бюро на Европейския парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре