Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Понеделник, 28 Април 2014

ЕП гласува да се ограничи използването на пластмасови торбички

Публикувана от
ЕП гласува да се ограничи използването на пластмасови торбички
   
Държавите членки ще трябва да намалят потреблението на най‑често използваните и най‑замърсяващи околната среда пластмасови торбички с 80% до 2019 година, съгласно промени в законодателството, които Европейският парламент прие преди края на мандата. Депутатите препоръчаха налагане на данъци и налози на търговски ограничения или забрани. Пластмасовите торбички, изхвърляни на боклука, представляват сериозен проблем за околната среда и водят  до замърсяването на водните басейни и екосистемите. Депутатите отбелязаха, че пластмасовите торбички с дебелина под 50 микрона, които представляват по‑голямата част от общия брой пластмасови торбички за покупки в ЕС се използват повторно по‑рядко в сравнение с по‑дебелите пластмасови торбички. Те по‑често попадат сред отпадъците и допринасят за замърсяването на околната среда. Държавите от ЕС ще трябва да намалят потреблението им наполовина до 2017 година и с най‑малко 80% след още две години. Те могат да направят това както чрез налагане на данъци, така и чрез търговски ограничения и забрани, за да се гарантира, че магазини няма да предлагат пластмасовите торбички безплатно, с изключение на онези от тях, които са предназначени за опаковане на насипни храни, като сурово месо, риба и млечни продукти. До 2019 г. пластмасовите торбички, използвани за плодове, зеленчуци и сладкарски изделия, ще трябва да бъдат заменени с торбички, изработени от рециклирана хартия, с биоразградими  или с компостируеми торбички. Изискванията по отношение на опаковките, оползотворявани чрез компостиране, и на биоразградимите опаковки също следва да бъдат изменени, решиха още депутатите.  Европейският парламент прие на първо четене тези текстове, за да гарантира, че извършеното по време на настоящия мандат, ще може да бъде продължено от новия състав на Парламента и да бъде използвано за основа за бъдещи преговори с държавите членки.

Пресцентър на „Европа Директно“ в Смолян
Прочетена 2217 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!