Над 2 хиляди души празнуват в Левочево

Над 2 хиляди души празнуват в Левочево
Над 2 хиляди души събра смолянското село Левочево за традиционния си празник в навечерието на Илинден. Въпреки кризата, левочевци пак празнуват три дни и селото се пука по шевовете от многото гости. Днес съборът продължава със срещата на родовете в местността „Илинден”. За традиционния празник на селото от всички краища на страната се стекоха родопчани, изселили се преди време, но не забравящи родния  корен.
praznik_levochevo_020praznik_levochevo_038
„По стародавна традиция се събираме да почетем паметта на нашите предци, да се поклоним пред Св. Илия, който е покровител на село Левочево, да засвидетелстваме уважение към културното наследство и да дадем гласност на даровете, които ни предлага поредния набор”, каза по време на официалното откриване на празника снощи кметският наместник Маргарита Шукерова.
praznik_levochevo_012praznik_levochevo_010
Мъжете и жените от 1960 набор дариха на храм „Св. Св. Петър и Павел” в селото притворен полилей. Този дар ще напомня на жителите и гостите на Левочево, че нищо не започва от днес и нищо няма да свърши утре. Всяка година в навечерието на Илинден наборите, които навършват половин век завъртат голямото празнично хоро. Шукерова пожела на юбилярите да вдигнат високо родния трикольор, да работят за Родопите, за България и за родното си село Левочево.
praznik_levochevo_014praznik_levochevo_013
"В тези дни родните порти се отварят и от всяко кътче на страната левочевци идват  при бащиното огнище, да уважат рода си. Левочевските родове са известни с  духовността, почтеността, родолюбието и трудолюбието си”, подчерта кметът на община Смолян Дора Янкова, която официално даде старта на празника снощи.  „Празнувайте от сърце, радвайте се на родната история, на Родопа планина и на това, което създавате като настоящие и бъдеще”, пожела Янкова. По думите й в трудни моменти като кризата, която изпитва България, човешката солидарност по между ни е  особено важна за подкрепа на българския дух.
praznik_levochevo_028praznik_levochevo_031
Държавният ансамбъл за народни песни и танци „Родопа” изнесе концерт в чест на празника на Левочево. И днес кръшните хора няма да спират в местността „Илинден” над родопското село. Местните се радват на още един дар за празника- Пенко Горанов, който е роден в селото, но живее в Пловдив, направи ново художествено осветление на църквата „Св. Св. Петър и Павел”. Преди време той дари  подобно осветление на камбанарията.

още снимки от празника на село Левочево вижте в галерията

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре

Така живеем в Родопите

На "въртяно" кафе в Златоград

19-04-2009

На "въртяно" кафе в Златоград

Ух, ах... дивят се туристите в Златоград, които за първи път сядат в кафеджийницата на Ваня Печева в етнографс...

Изложба за 3 март показва реликви от Руско-турската война 1977 -78 година

24-02-2013

Изложба за 3 март показва реликви от Руско-турската война 1977 -78 год…

По повод  3 март - Националния празник на България и 135-годишнината от Руско-турската освободителна война ...

Майстор на чевермета асфалтирал път в Родопите

27-05-2015

Майстор на чевермета асфалтирал път в Родопите

Мазан Метьо получил в дар позлатен часовник от Живков  Питали ли сте се някога какво е общото между асфалт...