Неделя, 18 Юли 2010

Над 2 хиляди души празнуват в Левочево

Публикувана от
Над 2 хиляди души празнуват в Левочево
   
|||| |||| ||||
Над 2 хиляди души събра смолянското село Левочево за традиционния си празник в навечерието на Илинден. Въпреки кризата, левочевци пак празнуват три дни и селото се пука по шевовете от многото гости. Днес съборът продължава със срещата на родовете в местността „Илинден”. За традиционния празник на селото от всички краища на страната се стекоха родопчани, изселили се преди време, но не забравящи родния  корен.
praznik_levochevo_020praznik_levochevo_038
„По стародавна традиция се събираме да почетем паметта на нашите предци, да се поклоним пред Св. Илия, който е покровител на село Левочево, да засвидетелстваме уважение към културното наследство и да дадем гласност на даровете, които ни предлага поредния набор”, каза по време на официалното откриване на празника снощи кметският наместник Маргарита Шукерова.
praznik_levochevo_012praznik_levochevo_010
Мъжете и жените от 1960 набор дариха на храм „Св. Св. Петър и Павел” в селото притворен полилей. Този дар ще напомня на жителите и гостите на Левочево, че нищо не започва от днес и нищо няма да свърши утре. Всяка година в навечерието на Илинден наборите, които навършват половин век завъртат голямото празнично хоро. Шукерова пожела на юбилярите да вдигнат високо родния трикольор, да работят за Родопите, за България и за родното си село Левочево.
praznik_levochevo_014praznik_levochevo_013
"В тези дни родните порти се отварят и от всяко кътче на страната левочевци идват  при бащиното огнище, да уважат рода си. Левочевските родове са известни с  духовността, почтеността, родолюбието и трудолюбието си”, подчерта кметът на община Смолян Дора Янкова, която официално даде старта на празника снощи.  „Празнувайте от сърце, радвайте се на родната история, на Родопа планина и на това, което създавате като настоящие и бъдеще”, пожела Янкова. По думите й в трудни моменти като кризата, която изпитва България, човешката солидарност по между ни е  особено важна за подкрепа на българския дух.
praznik_levochevo_028praznik_levochevo_031
Държавният ансамбъл за народни песни и танци „Родопа” изнесе концерт в чест на празника на Левочево. И днес кръшните хора няма да спират в местността „Илинден” над родопското село. Местните се радват на още един дар за празника- Пенко Горанов, който е роден в селото, но живее в Пловдив, направи ново художествено осветление на църквата „Св. Св. Петър и Павел”. Преди време той дари  подобно осветление на камбанарията.

още снимки от празника на село Левочево вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Нестандартната сватба – хит сред младоженците

29-08-2010

Нестандартната сватба – хит сред младоженците

Нестандартната сватба – хит сред младоженците Брак в нетрадиционна обстановка. Това е хитът сред младожен...

14-02-2011

На Златна сватба в Момчиловци

Доверието и компромисът – това е разковничето на щастливия брак За 4-та поредна година смолянското сел...

Родопските черги са хит на пазара

16-09-2010

Родопските черги са хит на пазара

„Сърце и много търпение трябват, за да направиш един килим. Истинско удовлетворение за мен е да знам, че ще за...