Туристите в Кукувица гледат как се доят овце в дървени ведра и как се прави родопското натурално сирене

|||| |||| Снимки: Смолян днес!||||
Село Кукувица се намира на 1550м. надморска височина, по средата между Широка лъка и Чепеларе. Шосето между двете селища е прокарано още през 1916г. по инициатива на министъра на войната от Широка лъка генерал Калин Найденов В курортната част има 22 къщи и още 9 в стопанската зона. По ливадите и нивите има също 22 летни каменни обори, наричани саи. Постоянните жители са две овчарски семейства и един софиянец. Много от наследниците на бившите местни жители се завръщат само през лятото.
В землището се отглеждат две стада с около 300 брава овце и десетина крави, а до началото на миналия XX век се наброявали до 10 000. Но тогава и селото е било кметство с десетината наоколо махали и селата Махмутица /дн. Бистрица/ и Асенец, с начално училище.
kukuvitsa_009kukuvitsa_007
Случайните разкопки и изкопни работи за строеж показват нещо повече. Под основите и близо до днешните къщи стоят старите темели на разкошното селище сред китните ливади. С манастир, а днес с два параклиса, с прославената Бабина вода на поляната с деветте тракийски могили в чест на деветте музи. Тук нощем излизали предците ни от тракийското племе беси, за да гледат на месечина как веди размятат божествени тела в лудо Дионисиево хоро. Тук е и част от разкъсаното от самодиви тяло на Орфей. До Бабината вода се намира и Дядовия чучур.
kukuvitsa_027kukuvitsa_045
В Кукувица се кръстосват туристическите пътища Пампорово – хижа Изгрев и Чепеларе - Широка лъка. От тук минава и древния римски път Солун – Драма – Кукувица – Персенк – Филипополес, по каменната настилка, на който и днес изскачат искри от копитата на стопанските коне и „обутите” с шипове бизнесменски джипове. Постоянни са върволиците от туристи, коло и мото-туристи, които могат да видят как се доят овце по стародавния божествен начин в дървени ведра; как се прави родопското натурално сирене, което диша със снежната пазва на планината.
kukuvitsa_019kukuvitsa_032
Любителите на красотата хвърлят око още на Абрашевата панорамна чешма. Отпиват леден еликсир и от Станкината и Ванината белокаменни чешми, слагат и самотно цвете върху порутените зидове на родната къща на прославената партизанка Катя Карагьозова, по мъж Ванчева, а по туристическия път се стига до хижата „Ловен бар”.
Селото е електрифицирано, със самостоятелен трансформатор. Има изградена водопроводна мрежа от местни водоизточници, с прекрасни условия за туризъм и активна почивка. Предлага и райски условия за разгръщане на стопанската инициатива, а равното плато на Дългия картол – за летище.
kukuvitsa_054kukuvitsa_051
ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТИ - от север по часовниковата стрелка:
Кукувица – Кепенека – Филипова бичкия – Чепеларе;
Кукувица – Бабина вода – Мечи чал – Пампорово;
Кукувица – Бабина вода Стойките;
Кукувица – Ванина чешма – Ловен бар – параклис „Св. Константин и Елена”, откъдето се вижда телевизионната кула на връх Снежанка;
Кукувица – Ванина вода – параклис „Св. Пантелеймон” – Окманица – Стойките; Кукувица – Широка лъка; Кукувица – Мечи гроб – Портата – параклис „Св. Кузма и Дамян”(Бистрица);
Кукувица – Мечи гроб – хижа „Изгрев”.
 

автор Георги Майоров

още снимки от село Кукувица вижте в галерията
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

Така живеем в Родопите

Празник на община Борино

16-03-2009

Празник на община Борино

Типичен пример за симбиозата на културите в Борино е почитаният както от християните, така и от мюсюлманите...

06-05-2009

В село Върбово на храмовия празник

Храмов празник чества днес църквата "Св. Георги" в с.Върбово. Строена през 1871г. тя е една от най-старите и в също...

В село Кукувица

26-05-2009

В село Кукувица

Обикаляйки района на село Широка лъка се присещаме за село Кукувица. Спомням си, че преди време гледах реп...