Вторник, 30 Март 2010

Музей на родопския карст - град Чепеларе

Публикувана от
Музей на родопския карст - град Чепеларе
Музей на родопския карст - град Чепеларе снимки: Смолян днес!
Музей на родопския карст - град Чепеларе|||| Музей на родопския карст - град Чепеларе|||| снимки: Смолян днес!||||
Димитър Райчев-учител по биология и страстен спелеолог-изследовател на Родопите основава на 21.12.1950 година първия кръжок по пещерно дело, с което се поставя началото на организираното пещерно дело в Смолянския регион. През 1962 г. кръжокът прераства в пещерен клуб, който отново под негово ръководство продължава да разпалва страстта към откривателството.
 
През 1965 година по време на археологическите проучвания на Ягодинската пещера са открити керамични фрагменти и съдове, които находки задължително трявало да бъдат съхранени в музейна сбирка по спелеология, която по-късно  прераства в Музей на родопския карст и Музей по спелеология. Пещерната сбирка  в град Чепеларе посрещнала първите си посетители през месец март 1968 година в читалище "Родопска искра". През 1975 година, Райчев реализира мечтата си  да подсигури самостоятелен дом на експозицията си в новопостроения туристически дом "Пещерняк".
 
Стуктурата на Музея по спелеология е развита в 8 теми - геология, минералогия, петрография, повърхности и пещерни карстови форми, биоспелеология, пещерна палеонтология, пещерна археология, опазване на пещерите.
В раздел “Минералогия, геология и петрография” могат да се видят минерали от Родопите – моркон, кварц, аквамарин, мусковит, хлорит, ставролит, гранати, турмалин, игрустит, талк, опал, аметист, родонит, ахати. Музеят има изключително голямо национално значение.
 
Тук са се провеждали редица спелеоложки прояви. Идвали са най-видните световни спелеолози, които са записали на името на Д.Райчев цяла редица от нови видове животни, на някои от които е откривател самият той.В музея се съхраняват открития на пещерния клуб като пещерната мечка, пещерния леопард, пещерна хиена, козирози, елен лопатар и др. През 1986 година, след пенсионирането на Димитър Райчев, неговият син Георги РАйчев, поема ръководството на спелеоклуб "Студенец".
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Училището в село Црънча съхранява уникална музейна сбирка

08-01-2013

Училището в село Црънча съхранява уникална музейна сбирка

С уникална музейна сбирка се гордеят в ОУ „Н.Вапцаров” – с.Црънча, община Доспат. Тя е дело на учител...

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

06-09-2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му с...

Златоград празнува освобождението си

22-11-2009

Златоград празнува освобождението си

97 години от освобождението си отпразнува Златоград на 21 и 22 ноември т. г. Официалният празник на града тази г...

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!