3 май e Световен ден на свободата на печата

3 май e Световен ден на свободата на печата
Обръщение на председателя на Европейския парламент  Антонио Таяни: 
 
Истинската демокрация не може да съществува без свободата на медиите.
Като бивш журналист знам, че свободата да бъдеш независим в работата си е от съществено значение. Без тази свобода не може да има политически контрол, прозрачност, борба с корупцията, добро управление, свобода на вземане на решения.
Ето защо Европейският съюз е най-силният защитник на това основно право по целия свят.
За съжаление, организацията „Репортери без граници“ предупреждава, че свободата на медиите е застрашена, както никога досега! Според няколко доклада журналистите са заплашвани не само в държави с авторитарни режими, но и в държави, които обикновено се считат за демократични.
В непосредствена близост до нас Турция се е превърнала в „най-големия затвор за медийната професия в света“. Според Стокхолмския център за свобода около двеста журналисти са били осъдени на затвор и сто и петдесет медии са били закрити вследствие на миналогодишния опит за преврат.
Много журналисти са репресирани и са в затвора в Китай, Русия, Беларус, както и страни от Латинска Америка, Африка и Азия.
Европейският парламент винаги ще защитава тези, които са били несправедливо наказани, като осъжда всякакви опити за цензура на журналисти!
Ето защо отново призовавам за незабавното освобождаване не само на германско-турския журналист Дениз Юксел, но и на всички, които са несправедливо задържани по целия свят, вършейки работата си.
Когато се разглежда свободата на печата, трябва да се обърне специално внимание на интернет като източник на знание, но и като източник на безпокойство. Почти половината от европейците получават информация за новините от социалните медии, което от своя страна е довело до твърде лесното разпространение на фалшиви новини. Нараства и разпространението на дезинформация и реч на омразата, използвани за насърчаване на радикализацията и фундаментализма, особено сред младите хора.
Заедно с журналистите, следващи високи етични стандарти, трябва да насърчаваме по-голяма отговорност сред онлайн платформите.
Днес трябва да помним и да отдадем почит на всички журналисти, които са загинали или са били задържани поради ангажимента им да предоставят на гражданите обективните факти.
Тяхната свобода е ключът да направим света по-добро място. Днес искам да знаете, че не сте сами в тази битка. Европейският парламент винаги ще бъде на ваша страна.
 
 Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре