Българският "Урок" е сред трите филма, състезаващи се за Наградата ЛУКС 2015 на ЕП

УРОК От Кристина Грозева и Петър Вълчанов
Заместник-председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и председателят на комисията по култура и образование Силвия Коста обявиха трите филма, които ще се състезават за филмовата награда LUX на ЕП за 2015 г. Режисьорите им ще присъстват на предстоящия филмов фестивал във Венеция, за да представят своите филми.

Трите финалисти за наградата са:

„Медитеранеа“ (Mediterranea) на Джонас Карпиняно (Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар);

„Мустанг“ (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар);

„Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (България, Гърция).

Тече седмата година на партньорство между Филмовата награда LUX на Европейския парламент и „Венецианските дни“. За пореден път Венеция ще бъде началната точка на трите финалисти към официалното състезание и връчването на наградата в края на годината. По време на филмовите дни ЛУКС, от октомври до декември, "Медитеранеа", "Мустанг" и "Урок" ще пропътуват цяла Европа. За целта филмите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще бъдат излъчени в над 50 държави и 20 фестивала, давайки възможност на още по-голяма аудитория да ги открие.

Като цяло, много малко европейски филми успяват да прекрачат езиковите бариери и да достигнат до публиката в такива мащаби. Филмовата награда ЛУКС, чрез осигуряването на субтитри на всички официални езици на ЕС, се стреми да преодолее тези бариери и да достигне до възможно най-широка публика.

Трите филма от официалното състезание представят три нови попълнения от четирима обещаващи млади режисьори ("Урок" е режисиран от екип от двама творци). Този подбор на изключително талантливи млади режисьори е само едно от доказателствата за кинематографичните традиции на Европа и за жизнеността на европейското кино.

Джонас Карпиняно и неговият филмов дебют разглежда изключително деликатния и наболял проблем за прекосяващите Средиземноморието имигранти, които търсят убежище и свобода.

Дениз Гамзе Ергювен представя поставянето в затвор на млади момичета от едно общество, все още под контрола на прекланящи се пред местните традиции мъже.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов обръщат своя поглед към училищната среда, представяйки моралните дилеми и сблъсъка с тежките икономически затруднения.

Тази година, с творбите на тези млади режисьори, филмовата награда LUX навлиза в деветото си издание.

 

Пресцентър на "Европа Директно" в Смолян по информация на
Информационно бюро на Европейския парламент в България
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре