Петък, 26 Март 2010 22:46

Барселона - градът на Гауди, фиестата, сиестата и хамона - част 1

Публикувана от
Барселона
Барселона Барселона Смолян днес!
В тримилионното сърце на Каталуня няма задръствания и смог
 
 
Десетки родопчани избягаха да търсят щастието и прехраната си в Испания. Пример е девинското Стоманово, което почти изцяло се пренесе в испанско. За хубаво или лошо децата им родени там стават новите "родопски" испанчета. Дано да научат български... Иначе живота им там не е по-богат, но е по-уреден. Пример за това е Барселона, където има десетки хиляди наши българи. Много от тях не искат да се връщат в България. Причините, даже на първо четене, са убедителни : уреден транспорт, тихи квартали с удобства в името на тяхно величество децата/дори крайните/, липса на смог и много празници. Испания ни дава пример за градско строителство, за отношения между хора и за още много други дребни житейски уредици, които трябва да наваксваме. Докато тези благини стигнат до родопските ни баири  децата на стомановци вече ще са порасли в по-нормални условия - на чужда територия. Ола, родопчани, ола в Барселона!
barselona_00007barselona_00008
"Няма такъв град в света, толкова цветен, с такива причудливи сгради и скулптури, толкова свобода за изява и толкова много спящи по поляните. Добре си живее Стоичков тука, всеки му такъв късмет." Такъв е коментара на уморена от разглеждане, но със светнали очи българка след седмица в многомилионното сърце на Каталуня. Тримилионният град наистина е място за среща на култури, раси, планина и море, южняшка кръв и внушителна готика. А хората за разлика от нашата начумерена и изнервена столична атмосфера са приветливи и ви поздравяват. Ола, Барселона! Легендите разказват, че местен бизнесмен има къща със 101 прозорци. Иначе човечеца изглеждал много земен и скромен, като нашенец от село.
barselona_00009barselona_00006
Всъщност в Барселона можеш да видиш всички крайности на бедност и богаство, но общата маса живее с месечен доход около 3 -5 хил. евро. Разходите от тези пари за издръжка са им около 60%, така че лукса е за хората с по-търсените професии. Многото нашенци, заети основно в строителството и обслужващите дейности - да чистят къщи, да гледат деца и възрастни, не изкарват кой знае колко. В строителството месечно взимат към 1300 евро, при добър шеф, а като чистачи на къщи по 10 евро на час, което сега е добра цена в кризата.  В Барса обаче си струва да живееш, заради космополитната атмосфера. Почти на всяка втора улица можеш да срещнеш българин, като колорита е голям - закъсал търговец затворил магазинче в Димитровград, авантюрист от Варна, който си платил транспорта за идване, обаче няма за спане и проси за храната, ловешки строител, който не харесва мексиканците, но не му се връща и у нас, заради кризата,  и всякакви други екземпляри от мутреса през джебчия до интилигент, дошъл на скромна почивка като турист.
barselona_00002barselona_00003
Ако мечтаете да отлетите до Барселона със самолет, но смятате че е много скъпо, има и изненада, защото се оказва, че не е толкова непоносимо. Но само в случай, че се планира половин година по рано. Тогава билетите излизат към 160 - 220 евро за трима - отиване и връщане с нискотарифна компания. Полетът трае около 3 часа. Това, което най-впечатлява е конвеерът на излитащи самолети от летище Ел Прат. Навървени на върволица самолетите на всякакви компании излитат буквално един след друг. Другото, което няма да забравите са широките улици без задръствания на този многомилионен град.
 
Планът на града
Още през 1860 г. Илдефонс Серда направил такъв далновиден градоустройствен план за разширение на града - приличен на пчелни клетки от сгради, че и досега стълпотворението от хора се обслужва без задръствания по кръстовищата. Тротоарите са широки почти колкото пътното платно, и са пълни с пейки. Сградите са със скосени ръбове на ъглите, за да са практични и широки кръстовищата. Улиците са прави и с по няколко платна във всяка посока. За тези, които пътуват с колите си  е изненада, че червеното на светофарите светва само ако се движиш с над разрешените 50 км в час. По повечето булеварди има много алеи за велосипедисти и паркинги за велосипеди. Много хора се движат и с малки моторчета. Интересното е, че на тях може да видите и много достолепни възрастни испанки, с тежки гривни и засукани костюми.
barselona_00010barselona_00005
Има и велосипедни "рикши" под наем в различни разновидности. Двуетажни автобуси без покрив предлагат преходи за туристите през забележителностите на града по избрани от тях маршрути. Най-атрактивното за българина е обаче как всички коли в 6 платна спират на мига, в случай, че до пешеходната пътека е застанал човек готов да преминава. Няма такъв филм, ахкат нашенци и даже си правят шегички, заставайки нарочно до големите булеварди. На земята, на самите пешеходни пътеки пък е изписан надписа, че всеки трети пешеходец загива при преминаване, така че да бъдат внимателни. Каква загриженост, шапка да им свалиш на местните...  И въпреки, че столицата на Каталуния е огромна, предвижването става лесно и удобно, а нощем се радваш на пейзаж без смог. С една карта за градския транспорт, която си изкарваш от машина на пунктове в метрото, на авто и жп спирки, обикаляш целия град с различните видове транспорт. Картата важи за час и 15 минути и на нея се отчита колко пътувания си направил.
barselona_00016barselona_00017
Във всички видове транспорт - с говор и на електронни табла, се посочва следващата спирка. Няма подлези и надлези за пешеходците, тъй като градойстройственото решение е такова, че да не се мъчат изобщо. Има и нощни автобуси, когато другия обществен транспорт почива. Те обикалят като нашенските пътнически влакове от спирка на спирка всички квартали. Пътуващите имат на разположение бутони "стоп", който натискат за своята спирка. Нощем Барселона е феерия от цветове, звуци и .. миризми. Тъй като в заведенията се хвърля направо на земята, нощем всичкия този боклук се събира и улиците се измиват. По пейки, стълбища, поляни и алеи в парковете могат да се видят спящи странници. Космополитната същност на Барселона може да се разбере и сутрин по павилионите за вестници - където освен испанските, има богата палитра от разноезични издания, основно руски, от много бивши съветски републики, нашенски, че дори и арабски. Интересна за българите обаче е най-вече подребата и то не само в центъра на града, а в кварталите.
 
 
За децата - всичко!
Първото, което прави впечатление са излизащите от земята в центъра на пътното платно с бутон железни цилиндри, които спират движението по улички край блоковете. С бутона си отварят да влязат само живеещите в блока. И колкото и да е чудно в огромното гъмжило от народ наречено Барселона, кварталите са тихи. Блоковете са направени на буквата П или О, като в средата има двор с катерушки и пързалки за децата, а в по богатите кооперации  - и с басейн. До вътрешния двор водят два входа, които вечер след като мине през дворчетата кварталния полицай ги заключва. Униформеният изпраща хлапетата по домовете им. В самите кооперации канализациите са външни, тъй като температурите не падат под нулата, но са вкарани хитро в ниши на блока. Така че вътре няма шум и от стичащите се течности, както в много от нашенските панелки.
barselona_00013barselona_00012
В кварталчетата има паркове, детски площадки за малки и спортни - за по-големи, както и много стени, на които тийнеджърите да рисуват графити. Даже им правят състезания ежегодно. И изгледът от тях не е грозен, напротив, атмосферата става по-весела, а явно със състезанията тийнеджърите се старят да рисуват добре, и Барселона може да се похвали с хиляди много красиви техни рисунки. Училищата и детските градини се заключват и детето се прибира от родителят в уречен час. Няма да видите наляво и надясно кофи за боклук - при тях е много по-развито разделното събиране на отпадъци, като за всеки вид отпадъци има кош, който стои под земята и отгоре има само красиво малко кошче, колкото да изхвърлите чанта, кошът под земята се вдига механизирано от службите, като тротоара се отваря и изниква отгоре му.  Няма и боклуци по улиците. В чистенето на града с метли са заети всички онези социално не приети докрай при нас хора с недъзи, които в нашенски условия не могат да си намерят рбота.
barselona_00018barselona_00019
Те са облечени в специални униформи. Най-изненадващото за българина в тази атмосфера обаче са гробищата на местните. За разлика от нас, които по правило им търсим място извън населените места, като че ли се срамуваме от тях, гробищата на испанците са насред квартала, на 10-ина метра от околните блокове. Те обаче изглеждат необичайно за нашите представи, тъй като починалите се погребват в блокове от гробници,  до всяка от които близките стигат със стълба на колелца. В този чуден град се говори на два езика - испански и каталунски, на тях са и указанията по табели, информационни табла, в метрото и т.н. Сравнително рядко можеш да видиш надписи на английски, но пък често можеш да видиш мексикански физиономии - от многобройните магазинчета за сувенири в центъра. Мексиканците всъщност ще ви изумят на колко много езици могат да започнат разговор с туристите.
barselona_00021barselona_00023
 
Гауди
Най-интересното в града на Гауди си остават разбира се творенията на Гауди.  За да видите невероятната катедрала Саграда Фамилия трябва да отделите повече време, защото отвън постоянно се вият опашки от минимум 100-ина чакащи. Вътре в нея е погребан най-причудливия архитект от световна величина. Антонио Гауди /1852-1926г./, е бил скромен и саможив, много религиозен човек. Затова, може би, когато един юнски ден го блъсва трамвай, никой не познал стареца с оръфан костюм, взели го за бездомник. Съдбата отредила човекът, който ще направи световноизвестна Барселона да бъде откаран в болница за бедни, където починал в самота.
barselona_00014barselona_00015
Най-известнатата му творба Саграда фамилия е всъщност най-приказната и невероятна катедрала в света. Строителството й е започнало през 1882 г. и се очаква да завърши през 2032 г., въпреки, че част от оригиналните скици са изгорели през Гражданската война. Източната фасада е единствената, завършена от Гауди и е посветена на Рождество Христово. Тя е с 3 порти - към Вярата, Надеждата и Милосърдието, с фигурите на 12-те апостола и 4 цветни кули. Един поглед е нужен, за да разберете, че няма по-фантасмагоричен дизайн, наситен със символизъм и орнаментика. От друга страна катедралата изглежда като пясъчен замък, толкова крехък, но пък и толкова наподобяващ формите на природата. Гауди е така обсебен от проекта за приказната катедрала, че разпродава цялото си имущество, за да може да финансира и сам своето творение, ще ви разкажат в Барса.
 
продължава
автор: Петя Гайдарова
снимки: Петя Гайдарова

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!