COVID-19: държавите членки трябва да хармонизират здравните оценки и мерките, искат евродепутатите

COVID-19: държавите членки трябва да хармонизират здравните оценки и мерките, искат евродепутатите

•          Вирусът може да остане активен още месеци до намирането на ефективна и сигурна ваксина

•          Да се приеме едно и също определение за положителен случай на COVID-19, за случай на смърт поради COVID-19 и за възстановяване след заразяване

•          Грипният сезон вероятно ще увеличи броя тествания

 

Общи определения, здравни критерии и методологии са ключови за ефективната борба с продължаващата пандемия и нейните икономически последици в ЕС, казват евродепутатите.

Притеснени от последните увеличения на положителните случаи на COVID-19 в цяла Европа, евродепутатите изразяват съжаление, че държавите членки не си взели поуки от началото на кризата и отново са предприели различни и некоординирани мерки.

В резолюция, приета в четвъртък с 595 гласа „за“, 50 гласа „против“ и 41 гласа „въздържал се“, те посочват липсата на хармонизирана методология, използвана за събиране и оценяване на броя заразени хора, което води до различни оценки на здравния риск и ограничения на свободното движение за хора, пътуващи от други страни от ЕС.

След дебата с комисар Дидие Рейндерс и министър Михаел Рот от името на Германското председателство, Парламентът призовава държавите членки:

 •         да приемат едно и също определение за положителен случай на COVID-19 и за възстановяване след заразяване,

•          взаимно признаване на резултати от тестове във всички държави членки,

•          установяване на общ период за карантина,

•          координация на подход за ограничаване на свободното движение, съгласно препоръките на Комисията, и

•          разглеждане възможно най-скоро на връщането към напълно функциониращо Шенгенско пространство, без проверки по вътрешните граници, и на планове за действие при извънредни ситуации.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията следва да отговаря за оценката на риска от разпространение на вируса и за публикуване на седмична актуализирана карта на риска (по региони), като използва общ цветен код въз основа на данните, предоставени от държавите членки. Неговите ресурси и персонал трябва да бъдат незабавно увеличени, добавят евродепутатите.

Да се насърчи използването на приложения за проследяване

Резолюцията отправя искане към Комисията да разработи хармонизирана форма за локализиране на пътниците, за да изгради доверие в система за наблюдение в целия ЕС. Използването на приложения за проследяване следва да се насърчава, според евродепутатите. Те очакват националните системи да бъдат оперативно съвместими до октомври, за да се даде възможност за проследяване на COVID-19 в целия ЕС. Те подчертават, че тези приложения трябва да функционират в пълно съответствие с Общия регламент относно защитата на данните.

Европейски парламент,

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре