Д. Сасоли: „ Европа ще успее, само ако сме единни, смели и съпричастни."

Давид Сасоли
Изявление на председателя Давид Сасоли относно отговора на Европейския парламент на кризата с COVID-19
 
След видеоконференция с лидерите на политически групи в Европейския парламент председателят на Европейския парламент Давид Сасоли свика извънредна пленарна сесия за 26 март, където да бъдат одобрени мерките за справяне с COVID-19. Това ще бъде първата пленарна сесия, която ще използва система за дистанционно гласуване.
 
„Искам да изразя искреното си съчувствие и солидарност към всички страдащи и всички, които са изгубили близки хора. Искам да подчертая възхищението и подкрепата си за всички, които са на първа линия в борбата с тази пандемия.
 
Европа действа. Изправен пред тази драматична ситуация, с дълг да защитава живота, поминъка и стабилността на всички, Европейският съюз действа. Разбира се, трябваше да се преборим с националния егоизъм, но вече е ясно как ще се изправим пред тази извънредна ситуация.
 
Решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да предостави 750 милиарда евро се прибавя към призивите на Парламента, мерките на Комисията, тези на държавите, към възможни допълнителни инициативи, като мобилизирането на още 500 милиарда от Европейския механизъм за стабилност, така нареченият спасителен фонд. Говорим за намеса, която като цяло възлиза на близо два трилиона евро. Най-голямата демонстрация на силата на европейската солидарност, виждана някога. По-силна дори от плана „Маршал“- програмата, която ни помогна да се изправим от руините на Втората световна война.
 
Тези средства ще ни помогнат да ограничим последиците от COVID-19 и ще подкрепят изследванията за идентифициране на ефективна ваксина. Те предоставят полезни ресурси в подкрепа на нашата икономика и нашия модел на социална защита. Те ще защитят работните места, бизнеса и ще гарантират, че семействата не са оставени сами в тези тежки времена.
 
На този етап те ще осигурят пари, необходими на нашите медицински центрове, лекари и персонал, които с голяма страст и щедрост се ангажират да спасят живота на мнозина. ЕС не може да позволи на никого да остане сам. Никой от вас няма да бъде изоставен.
 
Европейският парламент изпълнява своите задължения и ще продължи да ги изпълнява. Парламентът трябва да остане отворен, защото вирусът не може да разруши демокрацията. Ние сме единствената европейска институция, избрана от нейните граждани и искаме да продължим да ги представлявме и защитаваме.
 
Поради тази причина реших да свикам извънредна пленарна сесия в четвъртък, 26 март, за да бъдат одобрени спешните мерки, представени от Европейската комисия. Това ще бъде първата пленарна сесия, която ще използва системата за гласуване от разстояние. В лицето на тази извънредна ситуация трябва да използваме всички средства, с които разполагаме.
 
Моментът е тежък. Искаме да бъдем близо до семейства, които са изгубили близки, до тези, които са болни и до европейските ни сънародници, които изпитват момент на голям страх. Трябва да използваме цялата си енергия и да апелираме към отговорността на всеки. Европа ще успее само ако сме единни, смели и съпричастни."
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре