На Информационната кампания, организирана от  „Европа Директно”, ученици представиха свои иновативни  проекти

На Информационната кампания, организирана от  „Европа Директно”, ученици представиха свои иновативни  проекти

За поредна година Европейският информационен център „Европа Директно”  в Смолян организира на Стария център Информационна кампания на открито за широката общественост. Тази година тя бе под надслов „Иновации, работни места и предприемачество” и освен дейността на центъра бяха представени и учебни заведения, работодатели и организации, които имат разработени  нови полезни проекти и идеи. „Целта е да популяризираме това, което правим ние, и да покажем постиженията на учениците, които са много ценни. Благодарение на своите умения, те могат не само да продължат образованието си в някой престижен университет, а и по-лесно да си намерят работа”, каза Стоянка Люнчева – председател на УС на Сдружение „Нови хоризонти”, приемна структура на „Европа Директно”.

По време на кампанията учениците от  Професионалната гимназия за селско и горско стопанство “Никола Вапцаров” в Чепеларе демонстрираха създадения от тях прототип на електромобил. „Училището ни развива проекта на ШелЕкомаратон от шест години.  До преди година бяхме единствената професионална гимназия в България, която участва в този проект”, каза учителят инж. Тодор Лазаров. Той обясни, че преди седмица отборът от гимназията в Чепеларе се е върнал от Балканско първенство в Турция, където е завоювал второ място. Сега очакват да бъде обявено мястото на следващото състезание. „80 процента от отборите, които  участват в надпреварите, са от университети, така че нашите постижения като професионална гимназия са наистина отлични. До момента сме участвали в седем състезания и винаги сме завършвали с добър резултат”, каза още инж. Лазаров. През шестте години в отбора са участвали над 80 деца. В момента учениците разработват петия си електромобил, с който ще гонят още по-добри резултати. Пилот на електромобила е 16-годишният Даниел Кабаков от град Рудозем, ученик в гимназията в Чепеларе.

Младежите от Професионална гимназия по техника и технологии „Христо Ботев” в Смолян представиха онлайн платформата си ”Купи и дари” и каузите, които искат да подкрепят чрез нея. Габриел Пинчев обясни, че участието в подобни кампании дава добър шанс на учениците за по-нататъшно развитие.

Училищната компания НОЕТИК от Езикова гимназия „Иван Вазов” - Смолян, обявена за най-добра училищна компания на България за 2017г.,  показаха  своето мобилно приложение E-Food Scanner  за cкaниpане на етикетите на хранителни продукти и идентифициране на вредните съставки в тях.

„Арексим Инженеринг” ЕАД представи възможностите за работа и стаж в организацията и направи демонстрация по сглобяване на автомобилни компоненти.

Областен информационен център в Смолян информира гражданите за своите текущи дейности и възможностите за финансиране от структурните фондове на ЕС.

Участниците, поканени от «Европа Директно» да представят себе си на Информационната кампания на открито, изразиха благодарност за вниманието към тях и готовност за следващо представяне.

Посетителите, които бяха информирани по различни въпроси и на които бяха подарени много печатни материали, също бяха доволни от получената информация. 

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре