Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 06 Октомври 2016 17:11

Депутатите в ЕП искат безплатни карти за пътуване с влак за младите европейци

Депутатите в ЕП искат безплатни карти за пътуване с влак за младите европейци
   
В бъдеще младите хора могат да получават безплатни карти за пътуване из Европа за 18-ия си рожден ден. Европейският парламент обсъди идеята в пленарен дебат на 4 октомври, като повечето изказали се изразиха ентусиазъм и приканиха Комисията да обмисли и предложи как това може да се реализира.
Милиони млади европейци са пътували из Европа с картите Interrail през годините, но тяхната цена достига стотици евро.
В дебата беше изтъкнато, че инициативата може да стимулира мобилността на младите хора и да ги насърчи да опознаят по-добре съседни и по-далечни страни, като в същото време се окаже подкрепа за относително екологичен начин на транспорт.
Какво представлява Interrail?
Interrail е асортимент от карти, които позволяват на младите хора да пътуват свободно по железопътната мрежа в Европа. Предлагат се карти за международни пътувания в Европа и за пътувания в рамките на една страна, като цените варират между 20 и 480 евро. Около 300 000 души използват картите всяка година, посочи еврокомисарят за транспорта Виолета Булц по време на дебата. Комисията ще анализира внимателно потенциалните разходи и източниците на финансиране, както и административната ѝ изпълнимост. Разширяването на достъпа до всички хора на 18 години поставя много предизвикателства, заключи г -жа Булц и определи идеята като „отлична“.
Пет страни от ЕС не са членки на Interrail - Латвия, Литва, Естония, Малта и Кипър. За тях може да се обмисли включването на други видове транспорт в схемата (автобусен или фериботен).
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!