Четвъртък, 23 Юли 2009 00:00

Екопътека Невястата - град Смолян

Екопътека Невястата - град Смолян
Екопътека Невястата - град Смолян|||| Екопътека Невястата - град Смолян|||| снимки: Смолян днес!||||
Днес ще ви предложим виртуална разходка по маршрут "Невястата". Преходът е изключително лек. Екопътеката е подходяща както за несвикналите с много ходене и изкачване туристи така и за катерачите и търсачите на адреналин. Можете просто да се разходите и да се полюбувате на гледките, а можете да си устроите и пикник с компания. Екопътеката е с дължина около 750 метра. Води до едноименната скала Невястата (Соколица, Турлука), която е един от символите на Смолян. Мястото е обвито в легенди, за които по-късно ще ви разкажем. Пътеката ще откриете лесно. Началото й е на двайсеттина метра от шосето Смолян - Пампорово (приблизително по средата). Ще го разпознаете по арката на входа за манастира "Св. Пантелеймон".
 
 Маршрутът започва в дясно от нея. Има паркинг, където можете да оставите колата си. Добре е да вземете със себе си вода, защото по пътя няма да има от къде да си налеете. На метри от шосето и профучаващите коли още стъпвайки в гората влизате в един друг свят. Загадъчен лес, потънал в зеленина, мъхове, горски цветя. Пътеката е удобна, широка и плавна, на места е подсигурена с дървени парапети. Минава се през живописни кътчета -странни изсечени скали, потънали в здравец, мъх и папрати. Мирише приятно на смола. А само с едно протягане покрай пътеката можете да си откъснете диви ягоди или боровинки. Пълно е с гъби, но тях по-добре не опитвайте. Тези, които стават за ядене, вече са събрани от гъбарите. Чисто и приятно е. Има кошчета през няколко метра, но въпреки това тук там стоят следите на някой дивак, ял кроасан и изхвърлил опаковката си до кошчето. Българска му работа...
 
От таблата поставени покрай пътеката можете да научите нещо любопитно за дивите обитатели на гората и за растителните видове. По средата на прехода ще стигнете до място за отдих с беседка и панорамни площадки. От там като на длан се вижда областния център - Смолян, а отсреща гънките на Родопите чак в гръцко.
До беседката е и началото на "Железния път". Тук е мястото да споменем, че екопътека "Невястата" предлага отлични условия за любителите на силни усещания - изкуствена стена за катерене с височина 10.5 и ширина 6 метра с различни по трудност маршрути, Viaferrata (железен път) с два маршрута, маршрути за скално катерене, алпийски тролей с дължина 100 и денивелация от 30 метра. Ние обаче сме от тези, които предпочитат краката да са им стъпили здраво на земята. Затова продължаваме по пътеката. И втората й част е лека като първата. Има само няколко места на които има по-стръмно спускане и трябва да се внимава. Стига се до място за отдих с маса и пейки.Не сме изморени и продължаваме нагоре. Докато пътеката свърши. В дясно изниква нова беседка, а в ляво кът за децата с люлки, къщичка и катерушка. Има оградено с камъни място, където под дебелата сянка можете да запалите огън и после да хвърлите нещо да цвърчи на жарта.Приятно, тихо и спокойно.
 
Въздухът се диша леко. Над къта за отдих се извисява скалния масив. Към него води кратка, но по-стръмна пътека от досегашната. Ако поемете по нея бъдете много внимателни. Горе смолянският алпийски клуб е поставил паметна плоча на алпиниста Христо Христов, който изкачи Еверест и остана завинаги там, в ледената му прегръдка. За скалата "Невястата" съществуват редица легенди. Една от тях разказва, че смолянска девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но пожелала преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Отскубнала се и се хвърлила от скалата. От тогава нарекли скалата “Невястата”.
Разказва се и друга легенда, свързана с тежкото османско робство. При силовото помохамеданчване на с. Райково османците нападнали жителите на селото, но група смели българи отвърнали на турците и ги избили. Потеря тръгнала да търси непокорните българи и когато стигнала до тази скала се чул плач на дете. Майка с пеленаче стояла под скалата. Понеже не предала накъде са тръгнали търсените, турците я посекли заедно с детето и обагрили скалата с кръвта им.
 
Според друг вариант на легендата, това станало когато османците нахлули по тези места. Те посекли майката и детето, защото тя не издала тайния вход за крепостта Аетос, при превземането на която турците дали много жертви. При всички случаи скалата е свято място за жителите на Смолян. Крепостта "Аетос" се намира недалеч от скалата Невястата. Тя бе разкрита и частично консервирана преди две години. Датира от V-VI век и е византийска.
През някой от следващите уикенди ще намерим време да се разходим и до там. Сега ви оставяме, за да се настаним на беседката, да запалим огън и да се отдадем на човещинки. Само преди това трябва да отдадем заслужено внимание и да споменем хората изградили тази пътека и направили местността достъпна дори и за нас кашкавалените туристи. Еко-маршрутът е създаден по проект “Невястата” на смолянският “Сноуборд клуб”, финансиран по програма ФАР и одобрен от МРРБ.
 
Още снимки от Екопътека Невястата вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

06-09-2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му с...

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...

05-04-2009

На риболов в Смилян

Хубавото време през почивните дни извади смолянчани сред природата. Десетки използваха слънчевия неделен ...


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!