Европейските избори: ЕП одобри датите за гласуване през 2019 г.

Европейските избори: ЕП одобри датите за гласуване през 2019 г.

Европейските избори ще се проведат в периода 23 – 26 май 2019 г. Евродепутатите подкрепиха предложението на Съвета и одобриха календара с пленарни сесии за 2019 г.

Датите за европейските избори бяха предложени от Председателсткия Съвет на ЕП (съставен от председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) на 11 януари.

Календарът с пленарните сесии на ЕП за 2019 г. също беше одобрен с отделно гласуване в сряда.

Докладчикът Данута Хюбнер (ЕНП, Полша) каза: „Следващите избори за Европейски парламент ще се състоят в периода 23 – 26 май 2019 г. Не остава много време. Гражданите на Европейския съюз заедно ще изберат и ще се ангажират с Европейския парламент за девети път“.

След като вече се консултира с ЕП, се очаква Съветът да финализира процедурата преди края на юни 2018 г., за да даде достатъчно време на държавите в ЕС да организират европейските избори през следващата година.

Според Избирателния акт от 1976 г. европейските избори трябва да се състоят между четвъртък, 6 юни и неделя, 9 юни в съответствие с датите, на които са се състояли първите преки европейски избори (четвъртък, 9 юни до неделя, 12 юни 1979 г.). Въпреки това, в случай че Съветът действа единодушно, той има правото да предложи нови дати в рамките на определен период от време след консултация с ЕП.

Информационно бюро на Европейския парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре