Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Сряда, 29 Януари 2014 22:42

Европейските творци ще достигнат до повече хора благодарение на ЕС

"> Европейските творци ще достигнат до повече хора благодарение на ЕС
  снимка: "Европа Директно"
Европейските творци ще достигнат до повече хора благодарение на ЕС снимка: "Европа Директно"
Хиляди творци и специалисти в областта на европейското кино, телевизия, музика, литература, сценични изкуства и културно наследство ще могат да се възползват от увеличаване на финансирането от ЕС.

Продължителността на „Творческа Европа” е 7 години, считано от януари 2014 г. Бюджетът на инициативата от 1,46 млрд. евро ще се използва за популяризиране на европейското културно и езиково многообразие, за подпомагане на изкуствата и творческите сектори да се приспособят към цифровата епоха и глобализацията и да открият нови възможности, пазари и аудитории в международен план.

Кой ще има полза?
Чрез програма „Творческа Европа“ се помага на творци и специалисти в областта на изкуството да представят работата си в чужбина, като се финансират следните инициативи:
. на 250 000 творци ще се помогне да представят творбите си в други страни;
. европейски филми ще бъдат показвани в стотици кина и на фестивали в цяла Европа благодарение на финансирането на тяхното създаване, рекламиране и разпространение;
. 4500 книги и други литературни творби ще бъдат преведени, което ще даде възможност на авторите да пробият на нови пазари и да бъдат четени от повече хора;
. хиляди организации и специалисти в областта на изкуството ще придобият нови умения, които ще им помогнат да работят в международен план;
. малки предприятия, работещи в областта на изкуството и творческите индустрии, ще получат достъп до банкови заеми на обща стойност 750 млн. евро.

Ще продължи дейността по съществуващи от дълго време проекти като Европейски столици на културата, Знак за европейско наследство и Дни на европейското културно и природно наследство, както и връчването на 5-те награди на ЕС за културно наследство, съвременна архитектура, литература, музика и филми. Множество малки предприятия в областта на изкуствата и творческия сектор ще получат помощ за улесняване на достъпа до финанси, за придобиване на нови умения, необходими в цифровата епоха, и за засилване на способността им да работят в Европа.

Пресцентър на "Европа Директно" - Смолян

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!