Menu

Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 12 Февруари 2015 18:19

Европейският парламент създаде специална комисия за данъчните практики

Публикувана от Прочетена 1874 пъти
Парламентът реши да създаде специална комисия, която да наблюдава „привилегированите данъчни режими и други мерки с подобно естество и ефект“ в държавите членки. Новата комисия ще може да отправя препоръки за в бъдеще и ще бъде съставена от 45 депутати за първоначален период от 6 месеца.
Предложението беше прието с 612 гласа „за“, 19 „против“ и 23 „въздържал се“.
Комисията ще разгледа решенията за привилегировани данъчни режими от 1 януари 1991 г., както и начина, по който Европейската комисия третира държавната помощ в страните членки и степента на прозрачност при вземането на решения за привилегировани данъчни режими за отделни дружества от страна на държавите членки. Тя ще разгледа възможностите за намаляване на неблагоприятните ефекти от агресивното данъчно планиране на публичните финанси и ще направи предложения за бъдещи действия.
Новата комисията се създава в разгара на предприетите от ЕК разследвания на привилегировани данъчни режими за отделни мултинационални компании в Люксембург, Ирландия, Белгия и Холандия.
Планираният от комисията по икономически и парични въпроси „проучвателен“ доклад (незаконодателен, собствена инициатива) за привилегировани данъчни режими отпада, тъй като обхватът му се припокрива с правомощията на специалната комисия.

По информация на Българска редакция на Пресслужбата на Европейския парламент

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!