Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Сряда, 23 Май 2018

Фотографска изложба за 30-годишнината на наградата „Сахаров“

Публикувана от
Фотографска изложба за 30-годишнината на наградата „Сахаров“
   

59 творби на четирима изтъкнати фотографи, свързани с темите свобода на мисълта, свобода на изразяването, борба с дискриминацията и борба с насилието над жени, ще бъдат изложени от 25 май до 6 юни 2018 г. на Моста на влюбените в София. Организатор е Бюрото на Европейския парламент в България.

От 1988 г. насам Европейският парламент присъжда ежегодно наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на личности или организации, които имат изключителен принос в борбата за правата на човека по целия свят.

Изложбата, посветена на 30-ата годишнина на наградата, е съвместна инициатива на ЕП и световноизвестния международен фотографски колектив „Магнум“ и отразява живота на четирима защитници на правата на човека от различни краища на света. Фоторепортажът „Те защитават нашите свободи – 30 години от учредяването на наградата „Сахаров“ ни потапя в тяхното ежедневие, видяно през обектива на фотографите от „Магнум“.

– Жером Сесини придружава защитника на правата на човека Самрит Венг в пътуванията му до отдалечени села в Камбоджа и документира живота на етнически малцинствени групи, принудително изселени от мултинационални компании.

– Фотографиите на Неуша Таваколян отразяват дейностите на Асма Кауеш – млада правозащитничка от Тунис, която се опитва да предпази тийнейджъри от радикализиране. Създаденото от Кауеш сдружение предоставя на тези младежи възможността да изразяват емоциите си чрез уличен театър, в семинари и културни дейности.

– В Етиопия Енри Цанай документира ежедневието на Амеха Меконен – адвокат, който се застъпва за журналисти, подложени на цензура от правителствените органи. Фотографиите илюстрират срещите на Меконен с клиенти, застрашени от лишаване от свобода заради свои публикации.

– В Босна и Херцеговина Бике Депортер придружава Ядранка Миличевич, бивша бежанка от военния конфликт на Балканите, която днес работи в защита на правата на жени, станали жертва на насилие или дискриминация.

Творбите от фотографската изложба съумяват да покажат отдадеността на тези активисти на каузата за защита на правата на човека – от правата на жените до свободата на словото, от предотвратяването на радикализацията до предотвратяването на потисничеството на малцинствата.

{gallery}evropa_dir{/gallery}

Европейски информационен център „Европа Директно“ - Смолян

Прочетена 1032 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!