Понеделник, 12 Април 2010

Метеора - свещените скали и тяхната история

Публикувана от
Метеора
Метеора Смолян днес!
Метеора Метеора Смолян днес!
Гледката на Метеора приканва към съзерцание, примесено с чувство на страхопочитание и смирение, тя е самото олицетворение на изпитанието и лишенията, през които преминава душата на отшелника по своя път към пречистването в неговата най-завършена форма.
 
Някъде между Пиндос и Хасия, там , където равнинният пейзаж на Тасалия се губи сред първите възвишения на величествените планини в Централна Гърция, се намира Метеора. Огромни мрачни скали, които се издигат в покрайнините на тасалийската земя, напомнят вкопчени в смъртоносна хватка антични гиганти. Гледката е наистина впечатляваща със своето величие, монументалност и форми. Странна смесица от възхищение, страхопочитание и трепет обхваща посетителя, който загледан в каменните блокове, си дава сметка колко малки са хората и колко незначително е мястото отредено за тях в безкрайната ни вселена. Това необичайно явление не се споменава в легендите, нито в митовете на древността, няма гръцки или чужд автор от античността, в чиито писания да се говори за него. Вековете пазят ревностно тайната на неговото възникване.
 
Според геолога от немски произход Филипсън монолитните каменни блокове са се появили на мястото на някогашната делта на древна река. В следствие на геоложките изменения , където реката е влачила със себе си камъни и варовикови отломки, са се сформирали части, които са се издигнали и обособили, докато водите са се оттеглили към днешното Егейско море. Благодарение на своята недостъпност и отдалеченост, мястото образува естествена защитна преграда, пазила векове наред обитателите на областта от многобройните завоеватели. Много отрано тези сурови скали се превръщат в убежище, предлагащо сигурност и спокойствие за множество отшелници и монаси, които се отказвали от светския живот, за да го заменят с блажения мир на скалите, кдето се чувствали по-близо до Бог. Не е известно кога точно за първи път е заселен Метеора. Много специалисти твърдят, че монаси, живеещи в скити обитавали тези места още преди второто хилядолетие на новата ера.  Според други источници първият заселил се в МЕТЕОРА отшелник бил някой си Варнава, който в 950 – 970 година основава най-стария скит ”Свети Дух”
 
Малко по-късно  около 1020 г. възниква манастирът „Преображение”. Така постепенно изниквали десетките манастири. В наши дни продължават да функционират едва няколко от многобройните манастири, сред които „Преображение”, „Варлаам”, „Св. Троица” и „Свети Стефан”, както и части от някои други, докато повечето са затворили завинаги своите порти. Първите отшелници се изкачвали на скалите с помощта на стъпала направени от забити в цепнатините на камъка греди. В наши дни все още могат да се видят останки от тези приспособения за катерене. По-късно те били заменени от огромни подвижни стълби, предизвикващи у изкачващият се усещане за световъртеж. Онези, които нямали смелостта да използват подвижните стълби, били изтегляни нагоре с помощта на мрежи.
 
Това изкачване продължавало половин час, през което време студена пот обливала челото на изкачващият се, слушайки страховитото скърцане на въжето в макарата.  През 1922 година в скалите били издялани стълби, които позволяват на съвременния посетител да се изкачва удобно и сигурно. Днес мрежите се използват единствено за  пренасяне на храна и други необходими за живота в манастирите вещи. Скалата на Света Троица без съмнение е най-красивата и характерна от каменните грамади на Метеора.  Пейзажът тук е неповторим в своята живописна хубост. От върха на скалата се разкрива фантастична гледка. Възхищение премесено със страх те обхваща, щом съзреш от ръба на урвата тасалийското поле, което постепенно се губи в омарата на юг.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!