Сряда, 06 Май 2009

На "Балиевата вода" в нощта срещу Гергьовден

Публикувана от
Стотици смолянчани и гости на града се стекоха снощи на "Балиевата вода". Още час преди полунощ най-нетърпеливите пазеха ред пред трите чешми, за да успеят точно в 12 часа да си налеят от лековитата вода. Според народните вярвания водата излизаща от трите Балиеви чешми има изключителни лечебни свойства на Гергьовден и е най-силна в полунощ на 5-ти срещу 6-май.
 
Старите хора разказват множество случаи, в които болни хора са се измили, пили са от гергьовденската вода и са се излекували. Според местните всяка от трите чешми лекува различни болести. Първата е за кожни заболявания и помага много за брадавици и екземи, втората за стомашни, а третата за проблеми с очите.
 
Традицията да се ходи в полунощ преди Гергьовден на Балиевата вода е от незапомнени времена. С годините хората, които идват тук на Гергьовден да се измият и да налеят вода за вкъщи стават все повече. Традицията се почита и от християни, и от мюсюлмани. Идват хора не само от Смолян и околните населени места, а и от вътрешността на страната.
 
За името на Балиевата вода казват, че идва от родопския диалект на думата боли, който тук се произнася „бали”. Тъй като водата помагала на хората да се отърват от болките си, те я нарекли „Балиева”. Изворите с животворната вода се намират на десния бряг на река Черна, край кв. “Средок”, който е на около 3 километра от центъра на Смолян.
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Кукерски празник на месни заговезни в Орехово

10-02-2010

Кукерски празник на месни заговезни в Орехово

Традицията за кукерските игри в чепеларското село Орехово битува от незапомнени времена и продължава до де...

Родова среща събра родопчани в село Балкан Махала

12-09-2010

Родова среща събра родопчани в село Балкан Махала

Балканът винаги е бил пазител на българщината у нас. Така е от векове насам, така е и днес. Малко позабравени ц...

Празник на смилянския фасул

31-10-2010

Празник на смилянския фасул

Всяка година в последната събота на октомври смолянското село Смилян отбелязва традиционния празник на фа...