Сряда, 06 Май 2009 07:03

На "Балиевата вода" в нощта срещу Гергьовден

Стотици смолянчани и гости на града се стекоха снощи на "Балиевата вода". Още час преди полунощ най-нетърпеливите пазеха ред пред трите чешми, за да успеят точно в 12 часа да си налеят от лековитата вода. Според народните вярвания водата излизаща от трите Балиеви чешми има изключителни лечебни свойства на Гергьовден и е най-силна в полунощ на 5-ти срещу 6-май.
 
Старите хора разказват множество случаи, в които болни хора са се измили, пили са от гергьовденската вода и са се излекували. Според местните всяка от трите чешми лекува различни болести. Първата е за кожни заболявания и помага много за брадавици и екземи, втората за стомашни, а третата за проблеми с очите.
 
Традицията да се ходи в полунощ преди Гергьовден на Балиевата вода е от незапомнени времена. С годините хората, които идват тук на Гергьовден да се измият и да налеят вода за вкъщи стават все повече. Традицията се почита и от християни, и от мюсюлмани. Идват хора не само от Смолян и околните населени места, а и от вътрешността на страната.
 
За името на Балиевата вода казват, че идва от родопския диалект на думата боли, който тук се произнася „бали”. Тъй като водата помагала на хората да се отърват от болките си, те я нарекли „Балиева”. Изворите с животворната вода се намират на десния бряг на река Черна, край кв. “Средок”, който е на около 3 километра от центъра на Смолян.
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Планината ни гледаше...

11-03-2014

Планината ни гледаше...

Вниманието на пътуващите в района на Източните Родопи днес беше привлечено от странно природно образувани...

20-03-2011

Коне теглят буса на Море от любов за Тодоровден в Момчиловци

Тодоровден събра стотици гости и жители на смолянското село Момчиловци за традиционните конни надпревари. ...

Родопските черги са хит на пазара

16-09-2010

Родопските черги са хит на пазара

„Сърце и много търпение трябват, за да направиш един килим. Истинско удовлетворение за мен е да знам, че ще за...