Вторник, 27 Октомври 2009

Триградско ждрело - село Триград

Триградското ждрело е пролом, който се намира на 1,5 километра северно от село Триград. Общата му дължина е 7 км, но същинското ждрело е 2-3 км. Трето по дължина е в България, след Буйновското ждрело и Трънското ждрело. Разположено е по поречието на река Триградска. Височината на скалите на места достига до 250 м.Движейки се по пътя, скалистите брегове тъй дълбоко се доближават един до друг, че пътят е всечен в тях. Мост прехвърля дълбокия и продълговат Османов вир. Хлад и лъх на плесен те посрещат там. В миналото Османов вир се е минавал с лодка. Ако лодката била на отсрещния бряг, трявало да се чака дълго, докато дойде някой отгоре да я докара.
 
При Османов вир се събират Триградска и Чаирска река. Образуват се два пролома - скалисти и тесни, дълбоки и потайни. Само шумът на реките ги оглася. Проломът на Чаирска река води за гората Шабаница, а проломът на Триградската - за село Триград. Триградският пролом е страшно дълбок. Скалите задушават реката. Тя хрипти, пени се и шумно се разлива по мраморния пад, набразден от зелените ивици на водния мъх. Навлизайки в пролома реката отънява, каньона се стеснява. Само една цепка небе остава над него. Нагоре по речното корито не тече вода. Сипейна скална маса е затрупала водата.
 
По скалите зеят пещерни дупки, най-известната от които е Харамийската пещера, която е пропастен тип пещера и предлагаща условия за екстремен туризъм. В нея според преданието населението се е криело в случай на мор и други бедствия. В скалните цепнатини виреят чадърести борове и прехвъркват скални лястовици. Небето над скалите е оръфана в краищата синя ивица, а слънчевите лъчи огряват по-малко от час пролома. Цели 15 минути продължава тази теснина, образувана от упорството на водата при двубоя й с мрамора. В миналото водачът е превързвал очите на пътниците, за да не им се вие свят по пътеката.Толкова страшна е пропастта на Триградското ждрело, но същевременно смайваща.
 
Като пушек от комин се издига водната пара от дълбокото скално гърло на Харлогата, както го наричат триградчани. Малко над Хорлогата реката потъва между скалите, разбива се на прах, който полита нагоре. Сега парапет огражда адското гърло. Горе на равното пътя пак следи реката, която кротко се прокрадва между камънаците, докато стигне малката котловина, в която е село Триград. В края на Ждрелото в посока село Триград от долната страна на пътя е входа за пещерата Дяволското гърло. През ждрелото води пътя и за Ягодинската пещера - един от Стоте национални туристически обекта. Многобройни са богатствата на Родопите и Триградското ждрело е едно от тях.
 
още снимки вижте в галерията
Прочетена 4059 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

На боб по хайдушки в Солища

20-07-2009

На боб по хайдушки в Солища

Бобът по хайдушки е мъжки специалитет. Понякога (за учудване) и силния пол готви с удоволствие и може да съ...

03-08-2009

Гайдарско надсвирване в Гела

Повече от 5 хиляди дойдоха в Гела през почивните дни за седмото гайдарско надсвирване на Илинденските поляни...

Звън на кукерски чанове прогони злото от Орехово

08-02-2010

Звън на кукерски чанове прогони злото от Орехово

Кукери наричаха за здраве и берекет на местни заговезни в чепеларското село Орехово.  Звън на тюмбелеци ог...

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!