Неделя, 03 Май 2009

Национален преглед на каракачанското куче

Публикувана от
Национален преглед на каракачанската овчарка се проведе на 2 май на Рожен. Около 500 души се събраха на роженските ливади, за да се любуват на гордо дефилиращите кучета. Достолепните овчарки излизаха на два ринга - единият за сертифицирани каракачанки от специалните развъдници за породата, другият за свободни, също породисти, но без специален документ кучета. В изложбата бяха показани каракачанки от цяла България, на различна възраст.
Организаторите - Международната асоциация за каракачанското куче, раздадоха 12 първи награди разпределени в 6 възрастови групи. Наградени бяха най-добро мъжко и най - добро женско куче в категориите бебе, подрастващи, младши, интермедия, открит и ветерани. Всички кучета показани в изложбата са работещи, т.с пазят и водят стада, обясни Николай Люнчев от Асоциацията за каракачанските кучета. Тези кучета са ценени много заради храбростта им. Преди време овчарите - хората, на които се дължи запазването на породата, са ги селекционирали заради работните им качества в стадата, а не заради цветовете им или големината на самото куче.
В днешно време нашите каракачански кучета са наследници именно на много известни доказали себе си истински кучета герои, пазители на стадата. Нещо характерно за каракачанското куче е и високият коефициент на интелигентност, то е изключително умно куче. Каракачанките имат по-суров характер, но пък ако го нямат, никога е нямало да оцелеят в тежките условия на живот в дивата природа в борбата си да запазят стадата от вълци, мечки и др. хищници. Истинското каракачанско куче е готово да даде живота си, за да запази повереното стадо или имот, и освен това е много вярно и всеотдайно на собственика си. Не трябва да забравяме, че каракачанското куче е една много стара порода по Балканите, оцеляла с помощта на народната селекция и на естествения подбор. Само най-силните и здравите са оцелявали, разказват любителите на породата.
Цените за куче от каракачанската порода започват грубо от 300 – 400 лева, би могла да бъде и по-висока, но не достига повече от 800 лв, каза Люнчев. Развъдници на специфичната порода, които предлагат кучета с доказан произход, има в цяла България. От доста години кипи селекция относно опазването на породата, понеже тя преди 15 –20 години е почнала силно да намалява. „Нашата идея е каракачанските кучета да бъдат максимално запазени основно като автохтонна порода и да имат пряко приложение, както са били на времето. Ние дори даваме кучета без пари там, където се налага, за да могат да бъдат максимално близо до естествената си среда, за да се учат най-добре как да охраняват мястото и стадото”, разказва Николай Люнчев. За това се организират и тези прегледи за селектиране на породата.
Изложбата на Рожен пък вече се превръща в традиция. За празника вчера кметът на Смолян Дора Янкова, под чиято егида премина изложбата дарила 600 лв. да се закупят чевермета, за да е празникът истински. За настроението на присъстващите се погрижи зевзечката Веселина Бабаджанкова.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

17-10-2010

Рудозем стана домакин на шеметна офроуд надпревара

Екстремен микс от адреналин, вода и зрелища забъркаха участниците в офроуд състезанието в Рудозем. Почитате...

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

06-09-2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му с...

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...