Сряда, 10 Февруари 2010

Кукерски празник на месни заговезни в Орехово

Публикувана от
Месни заговезни в Орехово
Месни заговезни в Орехово Смолян днес!
Месни заговезни в Орехово Месни заговезни в Орехово Смолян днес!
Традицията за кукерските игри в чепеларското село Орехово битува от незапомнени времена и продължава до ден днешен. „Старците на Пуст”, така местните хора наричат маскарадните игри, които се провеждат ежегодно на Месопустната неделя /месни заговезни за Великден/. Старинният обичай е единствен по форма и съдържание в Родопите. Единствето в Орехово кукерите гонят злото на местни заговезни. В календара няма точна дата за началото на дългия 7-седмичен пост преди Великден, чиято дата също е подвижна, но денят е винаги неделя. На този ден рано сутринта в селото започва карнавалът. В него участват  „арапин”, „старци” , „две невести” и циганка.
starci_na_pyst_004starci_na_pyst_005
"Арапинът” е  облечен в дрехи, саморъчно направени от кози и овчи кожи с косъма навън, окичени с рога от кочове и волове, челюсти от умрели коне  и  перушина. Запасан е с тюмбелеци /чанове/. В ръката си носи топуз от дрян. Според обичая, заради хорските грижи „арапинът” е забравил да се ожени. Грозотия и ужас лъхат от него, но той е посветил живота си за благото на хората. "Старецът” е втората фигура, той е с дрипави шалвари,  натъпкани със слама . В дясната си ръка държи голям и грубо одялан топуз от дрян. От двете му страни на кръста и отзад висят големи тюмбелеци, които золумкват, т.е. звънят при най-лекото движение.На главата си „старецът” е нахлузил сюрет  от овча кожа с изобразени уста, крив червен нос и широко оклещени /опулени/ очи. „Двете невясти” се представят също от млади мъже, облечени във вълненици, с маски от памучен плат на лицата. В ръцете си носят по една тояга, а на раменете – торби. Към поясите са затъкнали по една   кърпа. Този състав от кукери  сутринта отива на поляна срещу селото, запалват огън, играят наоколо, а „арапинът”  се обръща към съселяните си с реч, изобличаваща всички кусури в личния и обществен живот през годината.Тя е пропита от желание за премахване на недостатъците и разбирателство между хората.
starci_na_pyst_006starci_na_pyst_008
След това кукерите обикалят от къща на къща, докато обходят цялото село. Като влязат в някой двор, старците се залавят на хоро, пеейки хороводна песен. По време на хорото се вдига голям шум от чановете и тюмбелеците.„Арапинът”  се обръща към стопаните и нарича: „Да са  живи и здрави стопани и стопанки,  овце кози, крави, кокошки, петли, да се ражда жито върху път и под път  и на сух камек, да го прелива господ със злато и сребро”. Една от „невестите” мята кърпа на раменете на стопаните , които от своя страна дават на групата пари, сланина, яйца, ябълки,  орехи и др. Стопанката на къщата не забравя да отскубне от гърба на „стареца” малко слама и да я тури в гнездото на кокошарника, за да снасят кокошките повече яйца.
starci_na_pyst_009starci_na_pyst_010
Така „старците” обхождат всички къщи в селото, като „арапинът” изрича благопожеланията си , според поминъка и семейното положение на стопаните. Из улиците шегобийци често му крадат едната невеста, а той я търси докато най-подире излезе отнякъде. Вечерта кукерите отиват на центъра на селото, където засяват символично нивата, за да е плодородна годината. После изкарват сламата от патурите и гърба на старците и я запалват. Прескачат огъня и играят  хоро около него. Този обичай показва местната традиция, която битува от незапомнени времена.Чрез него ние се докосваме  до духовното богатство и мъдростта на народа, пренесъл непокътнати през вековете най-съкровените човешки желания за здраве и щастлив живот, казват жителите на село Орехово.
 
още снимки вижте в галерията
видео клип

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

17-10-2010

Рудозем стана домакин на шеметна офроуд надпревара

Екстремен микс от адреналин, вода и зрелища забъркаха участниците в офроуд състезанието в Рудозем. Почитате...

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

06-09-2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му с...

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...